Оплатять оренду — аби лиш відкривали у Рівному власні магазини

2367 0

Ми у соцмережах:

Оплатять оренду — аби лиш відкривали у Рівному власні магазини

Крафтові рівненські виробники можуть стати учасниками міської програми підтримки підприємництва. Переможцям конкурсу оплатять 100% оренди на кілька місяців, щоб вони спробували торгувати не в Інтернеті, а в реальному магазині. Головна умова — бути місцевими і все має бути вироблено тут, на території громади. А щоб рівняни змогли побачити більше локальних товарів під брендом «Підтримуй рівненське», виробники на оплаченому містом торговому майданчику періодично мінятимуться.

Володимир Липко, директор міського департаменту економіки:

— Багато рівнян не знають, що деякі бренди, які вони купують через мережу Інтернет, насправді зроблені у Рівному. А крафтовики — це завжди невеликі підприємства, їм важко виділити декілька десятків тисяч гривень на оренду, і вони часто торгують лише в Інтернеті. А ми дамо їм можливість працювати під брендом «Підтримуй рівненське» і спробувати продавати офлайн. Якщо експеримент для них буде вдалим, це дасть їм поштовх потім відкривати свої власні магазинчики і розвиватися далі, а значить — більше наповнювати бюджет громади. Щоб потрапити в програму, учасники подаються на конкурс, представляють свою бізнес-ідею, маркетинговий план і комісія обиратиме переможців. Але обов’язково треба бути місцевим, мати підтверджені виробничі площі, це має бути діюче підприємництво. І вже переможці зможуть показати свої товари на окремому майданчику для крафтовиків.

Торік улітку ми розміщали крафтовиків на Лебединці у Рівному — тоді відгукнулася легка промисловість, були також місцевий хліб, інші товари. Цього літа діяв ярмарок на майдані Незалежності, а 14 жовтня відкрили крафтовий майданчик у ТЦ «Хеппі Молл» — там можна придбати одяг та галантерею восьми місцевих торгових марок. Коли ми торік починали цей процес, то торгові центри не дуже хотіли співпрацювати і надавати свої майданчики, більшість нам відмовили. Та після відкриття у молі було багато дзвінків від інших ТЦ, тепер і вони в себе пропонують такі майданчики. На рік це буде порядку 800 тисяч гривень, це 70 тисяч на місяць на всіх гуртом підприємців на всю локацію.

Місто компенсує переможцям повну вартість оренди. Ця ідея не нова і придумана не нами — така підтримка місцевих крафтових виробників діє у Польщі, там компенсовують на якийсь термін 100% оренди. Зараз діє тренд на екологічність, на «свій до свого по своє». По активності підприємців будемо бачити, як часто проводити конкурс — чи раз на місяць, чи раз на 2–3 місяці. Якщо буде багато бажаючих, будемо використовувати принцип ротації, щоб показати рівнянам більше наших виробників.

На одній з минулих сесій депутати якраз голосували за зміни до цієї програми підтримки малого та середнього бізнесу, щоб компенсувати вартість оренди. Новий конкурс будемо оголошувати у січні, відберемо на той майданчик нових кандидатів. Умови розмістимо на сторінці департаменту у фейсбуці, на сайті. А за додатковою інформацією підприємці можуть напряму звертатися до нашого департаменту.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також