ОПОРА: представники двох кандидатів у президенти збирали анкетні дані рівнян

1709 1

Ми у соцмережах:

ОПОРА: представники двох кандидатів у президенти збирали анкетні дані рівнян

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, що анкетні дані збирають представники Олега Ляшка та Анатолія Гриценка.

21 січня у під’їзді будинку в районі автостанції «Чайка» спостерігачі, як йдеться на сайті ОПОРИ, зафіксували проведення опитування, для заповнення якого запитують персональні дані громадян. Особи, що проводили опитування відповіли, що це «соціальне опитування» і що вони представляють Анатолія Гриценка.

Для заповнення анкети потрібно було назвати прізвище та ім’я, номер квартири, вік, стать та мобільний телефон. Серед інших питань:

– Чи плануєте йти на вибори?

– Якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі, то за кого б Ви проголосували?

– Визначити по 5-бальній системі, як Ви оцінюєте кандидатів: Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Олега Ляшка, Петра Порошенко та Юлію Тимошенко.

Також особи, які проводили опитування сказали, що отримують плату за опитування: «Ну, обіцяють нормально, а там будемо бачити».

Другий випадок був зафіксований у Костополі. Так, в осередку Радикальної партії Олега Ляшка спостерігачі ОПОРИ виявили анкету для отримання безкоштовної газети «Слово Ляшка», заповнюючи яку читачу потрібно зазначити свої персональні дані (прізвище, ім’я та по батькові, стать, дату народження, сімейний стан та кількість дітей, мобільний телефон та e-mail, місце проживання, освіту, статус та сферу діяльності, соціальну категорію.

Нижче анкети вказується: «Я підтверджую, що всі вищенаведені відомості надані мною добровільно, а також даю згоду на обробку та використання моїх персональних даних (у картотеках та/ або за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи бази персональних даних), які отримані видавцем газети, для забезпечення видання засобу масової інформації та доставки його за вказаною мною адресою».

Юридична радниця Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що вказана в анкеті інформація належить до персональних даних, які можуть бути передані лише за згодою особи і мета збору таких даних, способи їх подальшого використання мають бути відомі особі.

У першому випадку із «соцопитуванням» вбачається, що особи, які збирали персональні дані (прізвище, ім’я та по батькові, адресу, телефон, політичні переконання) згоди на обробку персональних даних в порушення закону від опитаних осіб не отримували, а в другому випадку з «анкети для отримання газети» вбачається, що від осіб така письмова згода була отримана, мета збору персональних даних повідомлена, відповідно, в другому випадку порушення законодавства про захист персональних даних відсутні.

ОПОРА  закликає всіх суб’єктів виборчого процесу дотримуватися норм закону при зборі від виборців їх персональних даних, а самих виборців – відповідально  ставитися до передачі своїх персональних даних третім особам, завжди вимагати пояснити, як і ким будуть використовуватися їх персональні дані, з якою метою та протягом якого терміну.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також