Оренда комунальної та державної нерухомості на Рівненщині: як працюють онлайн-аукціони і чому це вигідно

572 0

Ми у соцмережах:

Оренда комунальної та державної нерухомості на Рівненщині: як працюють онлайн-аукціони і чому це вигідно

Шукаєте приміщення для власної справи або ж місце для релокації бізнесу на Рівненщині? Через електронні торги держава й органи місцевого самоврядування надають підприємцям в оренду своє майно. У чому переваги і як взяти участь – розказуємо в матеріалі.

Знайти нерухомість за оголошенням не так просто, та й орендодавці не завжди сумлінні. Альтернатива – державні онлайн-аукціони. Фонд держмайна України є найбільшим орендодавцем за загальною площею нерухомості, яка здається. Вона складає 7,8 млн кв. м. Серед доступної нерухомості: офіси, склади, промислові споруди тощо. У середньому Фонд проводить 27 орендних аукціонів на тиждень. Всі вони відбуваються у системі Прозорро.Продажі.

 
Державна електронна торгова система Прозорро.Продажі — це своєрідна вітрина, де держава та органи місцевої влади виставляють свої об’єкти, а бізнес може вибрати щось відповідно до потреб. Розглянемо детальніше, які переваги такої оренди.

- Фіксована вартість.

Підприємець отримує “страховку” від неприємних сюрпризів у вигляді раптового підвищення ціни.
 
- Великий вибір об’єктів по всій країні, яких немає на інших ресурсах. 
 
Система дає можливість обрати унікальні обʼєкти, які може виставити тільки держава або громада. Наприклад, приміщення для аптеки в районній лікарні у 
Дубно чи офісна будівля у Рівному.
 
- Великий вибір об’єктів, яких немає на інших ресурсах. 
 
Система дає можливість обрати унікальну нерухомість, яку може виставити тільки держава або громада. Наприклад, приміщення у будівлі Черкаського апеляційного суду або у міській поліклініці.
 
- Ринкова ціна.

Ціна на об’єкт визначається шляхом конкуренції учасників під час аукціону.
 
- Прозорість та доступність.
 
Система забезпечує рівний доступ до участі в аукціоні, кожного учасника. Перемагає той, хто запропонує найвищу ціну.
 
Владислав Уривський, проєктний менеджер Прозорро.Продажі, зазначає, що оренда через державні е-аукціони — це можливість не лише ефективно управляти майном, а й залучати кошти під час війни до бюджетів громад. 

Від початку повномасштабної війни громади на Рівненщині успішно провели 357 онлайн-аукціонів з оренди комунального майна, які принесли майже 885 тис. гривень доходу до місцевих бюджетів. В середньому на електронних торгах з оренди активів у цій області стартова ціна зростає на 36%. У них вже взяли участь понад 360 учасників. Водночас система Прозорро.Продажі може допомогти заробити до бюджетів значно більше грошей, якщо громади активніше оголошуватимуть торги з оренди, відкриваючи в такий спосіб доступ бізнесу до обʼєктів на місцях ”, — пояснює Владислав Уривський.  
Зокрема, Регіональне відділення Фонду держмайна по Рівненській та Житомирській областях з початку 2023 року провело 23 переможних орендних аукціони і залучили в державний бюджет 5,6 млн грн.  
 
«За 5 місяців ми вже виконали річний план на 40,35%. Найбільш вдалим з початку року став аукціон по оренді приміщення, яке перебуває на балансі Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ у Бердичеві, площею 50,6 м².  Фінальна сума орендної плати зросла у понад 1000 разів від початкової вартості і становить 51 тис. грн на місяць», — зазначає керівник РВ ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний.
 
Щоб знайти приміщення державної або комунальної власності для оренди у Рівному чи області, необхідно:
 
- зайти на сайт Прозорро.Продажі до розділу “Аукціони”, обрати напрям роботи – “Оренда державного та комунального майна” – і отримати список доступних приміщень; 
 
- обрати об’єкт потенційної оренди;
 
- зареєструватися і подати заявку на участь; 
 
- зробити переможну ставку. 
 
 
За новинами та пропозиціями ринку зручно стежити на телеграм-каналі ФДМУ та на сторінці Прозорро.Продажі у Facebook.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також