На будівлі костелу святого Антонія у Рівному з‘явиться меморіальна дошка римо-католицькому священнику (ВІДЕО)

1306 0

Ми у соцмережах:

На будівлі костелу святого Антонія у Рівному з‘явиться меморіальна дошка римо-католицькому священнику (ВІДЕО)

Отець Серафим Кашуба – римо-католицький священник, який присвятив своє життя духовному служінню, зокрема, і на Рівненщині. В роки Другої світової війни він вирушив на Волинь, де не вистачало священнослужителів. З 1945 року перебував у Рівному, Дубно, Острозі, Сарнах та Корці.

За релігійні переконання був переслідуваний радянською владою і 1966 року заарештований та отримав 5 років заслання. Однак згодом, після ув’язнення, знову повернувся в Україну, зокрема, жив як у Рівному, так і у Львові. Там через тяжку хворобу і обірвалося його життя у 1977 році.

 

(ксьондз Владислав Чайка, директорка Рівненської обласної філармонії Елеонора Стеценко та краєзнавиця Валентина Данілічева)

У Державному архіві Рівненської області зберігаються документи, які дають можливість дослідити рівненський період життя та служіння о.Серафима Кашуби. Ініціатором створення і розміщення меморіальної дошки на будівлі Зали камерної та органної музики є отець Владислав Чайка – настоятель Римсько-католицького костелу святого Петра і Павла та Божого милосердя у Рівному. За його словами, місце обрали невипадково. Адже отець Серафим Кашуба у післявоєнні роки був настоятелем костелу Святого Антонія – головного храму римо-католиків Рівного, в приміщенні якого сьогодні і розміщений органний зал.

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш підтримав ідею створення меморіальної дошки, повідомляє пресслужба. Він зустрівся з ініціаторами ідеї та дослідниками життя Серафима Кашуби. І спільно з керівництвом Рівненської обласної філармонії обговорили майбутній макет і місцерозташування меморіальної дошки.

- Костел Святого Антонія, який більшість знає як Зал камерної та органної музики, – це пам’ятка архітектури та містобудування XIX ст. І таких будівель у Рівному не так багато. Тому дуже важливо привернути увагу до історії цієї споруди, зокрема, підняти пам’ять про одного з настоятелів цього храму, отця Серафима Кашубу, який в роки радянської окупації не виїхав до Польщі, а залишився тут і самовіддано служив своїм людям, своїй вірі. Тому поява такої меморіальної дошки, яка носитиме його ім’я, буде гарним жестом поваги нашим друзям-полякам, які так само віддано підтримують нас сьогодні у боротьбі з ворогом, - наголосив Андрій Карауш. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також