Оштрафували за наднормативні шкідливі викиди у повітря

1534 0

Ми у соцмережах:

Оштрафували за наднормативні шкідливі викиди у повітря

Оштрафовано та внесено припис Любомирському вапняно-силікатному підприємству, яке здійснювало наднормативні шкідливі викиди у повітря.

Щодо інших трьох промислових заводів, які розташовані на території села Нова Любомирка Рівненського району, крім таких же заходів реагування як внесення припису та притягнення до адміністративної відповідальності, через відсутність дозвільних документів на викиди шкідливих речовин у атмосферу скеровано до суду позови про тимчасове зупинення їх діяльності.

фото Нова Любомирка1.jpg

Заходи реагування за результатами численних скарг жителів села Нова Любомирка з приводу незаконної діяльності вапняно-силікатного та 5 промислових підприємств застосувала до останніх Державна екологічна інспекція Поліського округу. Під час проведення упродовж грудня 2019 та січня 2020 року перевірок держекоінспекторами були виявлені ряд серйозних порушень в частинні додержання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони атмосферного повітря. Відбір проб промислових викидів забруднюючих речовин у атмосферу, які здійснює ТОВ «Любомирське вапняно-силікатне підприємство», показав перевищення встановлених нормативів по пилу у 4,55 рази.

Порушення умов дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря було виявлено екоінспекторами також і в діяльності ТОВ «Дюнгер».

Під час перевірки діяльності таких суб’єктів господарювання, як Філія «Любомирський асфальтобетонний завод» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», ТОВ «Завод шляхо-будівельних матеріалів», ТОВ «Карбоніс», ТОВ «Торгова компанія «Дорсервіс» підтверджено, що останні взагалі не мають дозволів на викиди забруднюючих речовин у повітря. Натомість, незважаючи на відсутність дозвільної документації, у порушення Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ці підприємства займалися промисловою діяльністю, отруюючи повітря і створюючи загрозу для життя та здоров`я людей з навколишніх сіл. Винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за статями  78,79, 164 КУпАП, внесено приписи. Матеріали щодо цих підприємств Держекоінспекцією буде скеровано до судів для прийняття рішення про призупинення господарської діяльності.

З листів Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА громадській організації «Нова Любомирка» стало відомо, що дозвіл на викиди забруднюючих речовин у повітря відсутній також у ТОВ «Рівненський асфальтний завод», однак до перевірки, яка повинна була відбутись упродовж 10-22 січня 2020 року останнє екоінспекторів не допустило. Матеріали про перешкоджання представнику Екоінспекції у виконанні службових обов’язків скеровано в правоохоронні органи для порушення кримінального провадження.

З метою якнайшвидшого вирішення екологічної проблеми щодо забруднення повітря у селі Нова Любомирка, жителі цього населеного пункту просили підтримки у голови Рівненської обласної державної адміністрації, народних депутатів України, ініціювали проведення спільно з працівниками Держпродспоживслужби та Рівненського обласного лабораторного центру точкового моніторингу стану атмосферного повітря з метою його контролю на вміст шкідливих речовин.

- Жителі Нової Любомирки хочуть жити повноцінним і безпечним життям, щоб діти росли здоровими, дихали мирним та чистим повітрям, а тому задля цієї цілі зорганізувалися та ініціювали перед органами державного контролю проведення перевірок у діяльності 6 промислових підприємств, які працювали поза межами правового поля, отруюючи довкілля навколо, - повідомив голова ГО Нова Любомирка Валентин Гаврилюк. - Громада прагне, аби усі промислові заводи, що розташовані на території села, працювали відповідно до чинного законодавства, в іншому разі – діяльність останніх повинна бути припинена.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також