Основи професії — у школі опановуватимуть сьогоднішні учні

2672 0

Ми у соцмережах:

Основи професії — у школі опановуватимуть сьогоднішні учні

Щоб забезпечити на ринку праці конкурентоспроможність випускників шкіл, в Україні планується поступово перевести старшу школу на профільне навчання. Про те, як це має відбуватися, заступники начальників управлінь освіти та науки облдержадміністрацій говорили на Всеукраїнській нараді-семінарі, що відбулася днями на Рівенщині.

У сучасних українських школах, за словами заступника державного секретаря Міністерства освіти та науки Григорія Науменка, нараховується менше, ніж по одному класу, в яких реалізується програма профільного навчання. Така незначна охопленість профільною освітою є однією з причин соціальної незахищеності багатьох випускників шкіл: не вступивши до середніх професійних та вищих навчальних закладів, вони поповнюють лави безробітних.

Ліквідувати цю проблему має новий стандарт загальної середньої освіти, який нині розробляють. Одним із нововведень у ньому має стати впровадження профільності навчання у старшій школі.

— Упродовж двох років ми маємо досягти якісних змін у цьому напрямі, — наголосив п.Науменко.

— Важливо також змінити ставлення до профтехосвіти, сформоване за радянських часів. Адже згадайте, як лякали колись учнів: «Будеш погано вчитись, то підеш у ПТУ».

Тому ми хочемо провести зміну статусу в деяких ПТУ на професійно-технічні ліцеї. Дехто вважає, що це призведе лише до заміни вивіски. Втім, згадайте, що те ж саме говорили про створення ліцеїв. А вже сьогодні ці навчальні заклади зайняли свою нішу в системі освіти. Причому, саме вихідці з ліцеїв складають основний контингент призерів всеукраїнських олімпіад. Цікаво, що на роботу до шкіл, за словами начальника департаменту розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Міністерства освіти та науки Валентина Романенка, у зв’язку з профілізацією доведеться приймати не лише педагогів. Але нічого поганого у цьому, на його думку, немає. Більш конкретно говорити про зміни у навчанні старшокласників педагоги зможуть у березні цього року.

Саме тоді буде винесено на розгляд новий проект держстандарту загальної середньої освіти, а також проводитиметься аналіз можливостей проведення профілізації у кожній області впродовж наступних років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також