Основні причини, які провокують інфляцію

672 0

Ми у соцмережах:

Основні причини, які провокують інфляцію

Війна в Україні позначилася не лише на мешканцях країни, але й на сусідніх державах. Це пов'язано з напливом біженців, а також повною відмовою європейців від російського газу. Це спровокувало суттєве падіння вартості іноземних активів, через закриття величезної кількості підприємств. Але на наступний рік фінансисти прогнозують інфляцію, що знизиться у порівнянні з 2022 роком, проте буде значно вищою за середнє значення. Тому курс долара Кропивницький буде залежати не лише від військових дій в Україні, але й від економічної ситуації в світі.

Фактори, що впливають на інфляцію

Інфляцію у 2023 році буде стримувати економічне зростання, але це ускладнить отримання прибутку інвесторами.

Які фактори суттєво підвищують інфляцію у світі:

  • Старіння населення, що провокує нестачу робочої сили та підштовхує зниження економічного зростання. У такому випадку попит буде суттєво перевищувати пропозицію, через скорочення виробничої потужності.
  • Геополітична напруга спровокована не лише війною в Україні, але через світовий порядок, який постійно змінюється. Це провокує зміну ланцюжків поставок, що підвищує вартість транспортування.
  • Спеціалісти відзначають, що наразі у світі панує найскладніша геополітична ситуація з часів Другої світової війни. Світ, який до цього мирно існував, розвалюється на відповідні блоки, які конкурують один з одним.

Швидка та повна відмова від традиційних джерел енергії. Це помітно, дивлячись на європейські країни, які були змушені різко відмовитися від російського газу. Щоб створити електроенергію, використовуючи воду, вітер та інші відновлювальні джерела енергії, потрібен час. Зелена енергетика знаходилася у занепаді, щоб перебудувати систему живлення потрібен час та величезні кошти. Це спровокувало зростання вартості електроенергії.

Які сфери діяльності у 2023 році стануть найприбутковішими?

Фінансисти, спеціалісти та аналітики вважають, що найбільш прибутковими у 2023 році стануть компанії, які займаються будівництвом доріг, аеропортів, а також енергетичної інфраструктури. Підвищить свій вплив на економіку сфера охорони здоров’я. Деякі менеджери вважають, що річна інфляція в США була максимальна у 2022 році, а у 2023 році вона повинна знизитися на 3%.

Раніше для прогнозування економічної ситуації використовували постулат, який каже, що рецесія призводить до зниження інфляції. Але з початком війни це зовсім не так. Найближчі декілька років держави будуть захищати власні гроші, вкладаючи їх в облігації. Не дивлячись на наявність величезної кількості проблем, прогнози деяких аналітиків, що стосувалися повного краху європейської економіки, не справдилися. Європейська економіка показали величезну гнучкість у сфері переходу на інші енергоресурси та надшвидкими темпами створює хаби для зрідженого газу. Тому наступного року спостерігатиметься зниження інфляції та покращення економічної ситуації не лише в Європі, але й в усьому світі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також