Останньої сесії Рівненської облради не буде — питання вирішать «нові»

1221 0

Ми у соцмережах:

Голова обласної ради Олександр Данильчук підписав розпорядження, яким скасував проведення 13 листопада чергової сесії

Депутати Рівненської обласної ради сьомого скликання цієї п’ятниці не зберуться на своє останнє за п’ять років сесійне засідання. На початку тижня голова Олександр Данильчук підписав розпорядження, яким скасував проведення чергової сесії. Питання, що мали розглянути, уже вирішуватимуть обранці нового — восьмого скликання, у складі якого буде, втім, і чимало бувалих депутатів.

34-ту сесію обласна рада планувала провести ще перед місцевими виборами, проте через коронавірус (хворіли і депутати, і працівники апарату ради) її вирішили перенести на 13 листопада. На останньому засіданні 64 обранці уже майже минулого скликання мали не лише фотографуватися, як зазвичай це роблять наприкінці каденцій, а й розглянути кілька важливих для області питань.

Перш за все, мали внести зміни до обласного бюджету, розподіливши субвенції з державного та місцевих бюджетів як на боротьбу проти COVID в області та закупівлю обладнання для обласних комунальних медзакладів, так і на будівництво дитячих садків, шкіл амбулаторій та закупівлю автобусів. Окрім того, депутати мали проголосувати за реорганізацію Дубенського медколеджу та приєднання його до Рівненської медичної академії, затвердити обласну програму покращення медико-генетичної допомоги дітям і вагітним, обласну програму підтримки спортивної медицини та лікувальної фізкультури та присвоїти обласній клінічній лікарні ім’я Юрія Семенюка, померлого відомого хірурга Рівненщини. Планували також обрати керівників кількох комунальних закладів, звернутися до Кабміну, аби Костопільський ветсанзавод знову став окремою юридичною структурою, а заодно зареєстрували проєкт рішення про недовіру голові ОДА Віталію Ковалю.

Як ідеться на сайті Рівненської обласної ради, цієї п’ятниці скликати сесію уже неможливо, оскільки деякі депутати написали заяви про складання своїх повноважень, а обласна виборча комісія звернулася з проханням організувати першу сесію вже для нового скликання.

Обласна рада нового скликання також нараховуватиме 64 обранців та сім партій. Окрім питань, які залишилися, вирішуватиме і власні: обиратиме голову, заступників, визначатиметься з розподілом депутатських комісій. А це неможливо буде вирішити без довготривалих переговорів і створення хоча б ситуативної більшості.

Найбільше мандатів в обласній раді матиме «Європейська солідарність» — 14. До слова, це на два менше, аніж отримав Блок Петра Порошенка у 2015 році. Тоді, нагадаємо, БПП не вдалося сформувати вчасно навколо себе більшість та отримати посаду голови облради — усі керівні місця (голови і двох заступників) забрали менш чисельні партії. Якщо «ЄС» не хоче повторити помилку БПП, їй уже варто вести переговори з іншими фракціями і сформувати противагу «Слузі народу», яка також намагатиметься сформувати більшість, маючи 12 місць в обласній раді.

На посади заступників голови облради, очевидно, претендуватимуть представники фракцій «За майбутнє», «Батьківщини» (в обох буде по дев’ять депутатів) та «Сили і честі» (вісім мандатів). Втім, як і для будь-якої більшості, важливими будуть і голоси менших фракцій — Радикальної партії та «Свободи», в яких буде по шість мандатів. До слова, радикали у минулому скликанні отримали 10 місць, «Свобода» — вісім, «Батьківщина» — 14. Практично, всі партії, які знову зайшли до облради, «втратили» порівняно з 2015-м.

Лікарі, чиновники і бізнесмени

Обласна ТВК назвала кандидатів, які пройдуть до ради від партій, проте дехто ще може відмовитися і списки зміняться. Втім, вже можна сказати, що у цьому скликанні, як і в минулому, буде багато лікарів та бізнесменів, більше чиновників, але натомість менше лісівників та офіційно безробітних.

Від «Слуги народу» пройдуть до ради два депутати попереднього скликання: власник та виконавчий директор «Радивилівмолока» Анатолій Грисюк, який був у фракції «Конкретних справ», та перша заступниця голови Сарненської РДА Людмила Мариніна, котра досі була у фракції «Батьківщина». Будуть також депутатами директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш (до слова, на перші засідання нової ради буде винесено і проєкт рішення про підписання контракту з ним або ж уже з іншою особою), дубровицький бізнесмен Володимир Рашовський, який торік на півночі області балотувався у народні депутати від «Слуги народу» і програв Віктору М’ялику; заввідділення Млинівської ЦРЛ Віктор Красовський, директор обласного госпіталю ветеранів війни у Клевані Андрій Бурачик, директор обласного діагностичного центру Роман Шустик. Став депутатом і Юрій Ліпський — керівник осередку «Слуга народу» на Рівненщині та заступник директора Рівненської музичної школи №2. Ще у списку — радниця голови ОДА та екс-директорка Рівненського ЦНАПу Юлія Шигорева, голова Костопільської РДА Олександр Коваль, острозький підприємець Олег Стратюк та перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

«Сила і честь» «завела» до ради депутатів попереднього скликання від БПП. Очолює список партії, а отже, стане і депутатом нинішній голова облради від Блоку Петра Порошенка Олександр Данильчук. Будуть знову депутатами начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович; нині пенсіонер, а раніше голова Березнівської РДА Микола Мельник та екс-заступник голови Рівненської ОДА, а нині докторант Львівського регіонального інституту державного управління Віталій Ундір. Також до фракції «Сила і честь» входитимуть завідувачка підрозділу обласної дитячої лікарні Катерина Макарчук, головний лікар «чорнобильської лікарні» Сергій Шевчук, голова сільгосппідприємства «Маяк» у Зорі Анатолій Остапчук та начальниця обласного управління Державної міграційної служби Лілія Драпчинська.

Одразу чотири депутати минулого скликання знову увійдуть у раду і від Радикальної партії Олега Ляшка: завідувачка відділення обласної дитячої лікарні Оксана Лозова, заступник головного лікаря обласного діагностичного центру Юрій Білик, директор ТОВ «Фомальгаут-Галичина» (підприємства у Радивилівському районі, яке виробляє будівельні суміші) Сергій Женевський та нинішній заступник голови облради Сергій Свисталюк. Увійдуть до облради від Радикальної партії ще підприємець та досі міський депутат Роман Стасюк, а також працівниця апарату облради Юлія Назарчук.

У фракції «Свободи» з попереднього скликання залишаться львівський підприємець і президент рівненського футзального клубу «Кардинал-Рівне» Володимир Валявка та заступник голови облради Олексій Бучинський. Пройшов до обласної ради і нинішній міський депутат Юрій Осіпчук, який до цього року керував обласним управлінням охорони здоров’я і досі судиться за поновлення на посаді. Також депутатами від «Свободи» стануть дубенський підприємець Володимир Ткачук, завідувачка відділення міського центру комплексної реабілітації людей з інвалідністю «КРОК» Ольга Шустік та головна спеціалістка відділу регіональної молодіжної політики та підтримки ініціатив молоді Міністерства молоді та спорту Аліна Янчук, місцем проживання якої є Житомирська область.

Як повідомляла обласна ТВК, «Європейська Солідарність» заведе до облради 14 своїх представників. З них — двох екс-нардепів і двох депутатів попереднього скликання. Так, працюватимуть в облраді народні депутати минулого скликання від БПП Олександр Дехтярчук, нині виконавчий директор Київського регіонального відділення Асоціації міст України, та київський бізнесмен, родом із Зарічного, Василь Яніцький. Знову стане депутаткою облради екс-заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, яка була у фракції «Конкретних справ», та новообраний міський голова Здолбунова Владислав Сухляк, який раніше працював головним лікарем Здолбунівської ЦРЛ та у 2015 році став обласним депутатом від «Батьківщини».

Очолює список «ЄС» до облради київський журналіст та ведучий, родом з Рівного, Віталій Гайдукевич. Стануть також депутатами начальниця міського управління освіти Вараша Олена Корень, начальник обласного управління інфраструктури та промисловості Федір Мисюра (якщо не вирішить бути депутатом Рівненської міськради, куди також пройшов), острозький підприємець Андрій Сорока, заступник начальника обласного управління освіти Олександр Набочук, екс-голова Здолбунівської РДА, а нині керівник секретаріату територіальної організації партії «Європейська Солідарність» Сергій Кондрачук, рівненська адвокатка Катерина Самардак, заступник директора львівського підприємства «Теплосвіт Україна» Сергій Кокорський, який проживає у Клевані, нині тимчасово безробітний ветеран АТО, який проживає на Львівщині, але родом з Березнівщини, Андрій Усач та луцька підприємниця Ярослава Острожчук, яка родом із Млинівщини.

Партія «За майбутнє» до облради також проведе двох депутатів попереднього скликання: костопільського підприємця Руслана Потапчука та сімейного лікаря з Березового колишнього Рокитнівського району Валерія Редька. Обидва були у фракції БПП. Формуватимуть фракцію «За майбутнє» також рівненський підприємець Ігор Ясенюк (лідер списку), офіційно безробітний на час виборів помічник нардепа Віктора М’ялика із Зарічненського району Іван Калюта, млинівський фермер Володимир Чайка, підприємниця та вдова героя Небесної сотні Валерія Опанасюка Вікторія Опанасюк, клесівський бізнесмен, який торік балотувався у нардепи від «Голосу», Андрій Пехотін, підприємниця Руслана Потапчук-Чернєнкова та гендиректор острозького агропідприємства «Дедденс Агро» Віктор Щербачук.

Найбільше депутатів з минулого скликання провела в облраду «Батьківщина»: костопільського підприємця Миколу Кучерука (лідер списку), завідувача хірургічного відділення обласного протипухлинного центру Олександра Ткача, директорку обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Аллу Черній, екс-голову облради, а нині радника голови Сарненської райради Миколу Драганчука та костопільського бізнесмена Василя Кльопа, який входив у попередньому скликанні до партії «Конкретних справ». Стануть також депутатами голова Кричильської ОТГ на Сарненщині Микола Добриднік (ОТГ, втім, після виборів увійшла до складу Сарненської громади), житомирянин та заступник директора ТОВ «Кністер» Роман Руденко, нині тимчасово безробітна екс-підприємниця Руслана Конощук та професорка кафедри обліку й аудиту НУВГП Світлана Левицька.

І трохи цікавинок

Рівненська обласна рада восьмого скликання оновиться на третину — до складу увійде 21 депутат попереднього сьомого скликання. Серед 64 депутатів буде, якщо нічого не зміниться, 17 жінок — у 2015 році до ради зайшли вісім жінок. Найбільший відсоток жінок — третина — буде у фракціях «Батьківщини», Радикальної партії та «Свободи». Найменший — у «Слуги народу» (лише дві жінки з 12 депутатів).

У раді восьмого скликання будуть працювати батько та донька — 49-річний Руслан Потапчук та 27-річна Руслана Потапчук-Чернєнкова. Обоє входитимуть до фракції «За майбутнє».

Найстаршим депутатом цього скликання буде депутат від «Слуги народу» Анатолій Грисюк — наступного квітня він святкуватиме свій 62-й день народження. Стільки ж, але восени, відсвяткують представник «Сили і честі» Олександр Данильчук та представниця «ЄС» Світлана Богатирчук-Кривко. У раді минулого скликання найстаршим депутатом був представник БПП Валентин Крока. На момент обрання у 2015 році йому було 65 років, нині уже 70.

Наймолодшою депутаткою буде представниця Радикальної партії Юлія Назарчук — наразі їй 26 років. На рік старшими у раді будуть обраниці від «Свободи» Аліна Янчук та від «За майбутнє» Руслана Потапчук-Чернєнкова. У 2015 році наймолодшим депутатом став «свободівець» Олександр Гомон — йому було 25 років. Менше 30 також мав ще один «свободівець» Володимир Муляр — на момент обрання йому було 27.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також