Остеопороз і його симптоми

6532 0

Ми у соцмережах:

Остеопороз і його симптоми

Остеопороз — особливе захворювання, що вражає кісткову тканину, в результаті чого в ній утворюються порожнини, або пори. Відтак кістки скелета стають надзвичайно крихкими і можуть зламатися навіть при незначних навантаженнях. Припустімо, спіткнулася людина на рівному місці. Невдало відкрила важкі двері... Для хворого на остеопороз цей, здавалося б, дріб`язковий епізод може закінчитися переломом. На сьогодні остеопороз є найпоширенішим захворюванням кісткової тканини, причому у жінок він зустрічається вдвічі частіше, ніж у чоловіків.

Остеопороз зазвичай виникає внасліок порушень у роботі організму. До зменшення кількості кісткової тканини можуть призвести збої в обміні речовин. До чинників ризику належать також спадкові порушення обміну кальцію, похилий вік, тривалий стаж куріння, алкоголізм, проблеми з травленням, зміна гормонального фону. Найчастіше остеопороз розвивається у жінок у період клімаксу як наслідок зниження вироблення статевих гормонів. Як відомо, ці гормони безпосередньо впливають на обмін речовин у кістковій тканині, і при їхній нестачі розріджується кісткова тканина (за рахунок вимивання кальцію). Ще одна причина остеопорозу — прийом деяких лікарських препаратів. Наприклад, при тривалому застосуванні синтетичних кортикостероїдів в організмі відбувається гормональний вибух, і у результаті страждає кісткова тканина. У літніх людей нерідко спостерігається так званий старечий остеопороз. Тут головну роль відіграють не гормони, а погіршення всмоктування кальцію в кишечнику і дефіцит корисних для кісток вітамінів.

Як розпізнати? Спочатку остеопороз ніяк себе не проявляє. Близько десяти років може минути з початку хвороби, а людина все ще не здогадуватиметься про зміни, що відбуваються в організмі. Зменшення кісткової маси не супроводжується болем, хіба що іноді починає нити низ спини. Тільки після того, як з незначних причин почнуть ламатися кістки, людина нарешті замислиться: щось тут не так... На відміну від здорових кісток, при остеопорозі кістка руйнується набагато швидше, ніж утворюється нова. У результаті загальна маса скелета зменшується. Коли кількість кісткової тканини знижується на чверть, настає сильно виражений остеопороз. Для такої хвороби характерні деформація хребців і наростаючий біль в спині при русі, численні переломи великих і дрібних кісток. Хворі навіть стають меншими на зріст, іноді вони «стоптуються» аж на 10-15 см.

Діагноз і лікування На сам остеопороз хворі зазвичай не скаржаться, вони звертаються за допомогою, коли трапляється перелом. Якщо вік пацієнта понад 50 років, а переломи трапляються у нього підозріло часто, лікар може припустити, що причина — стан кісткової тканини. Але виявити остеопороз під силу тільки фахівцям — травматологам-ортопедам. Щоб не помилитися з діагнозом, вони призначають пацієнтові рентген кісток або направляють на спеціальне дослідження. Зокрема, на денситометрію. Крім того, йому призначать біохімічний аналіз крові і перевірку гормонального фону. При необхідності хворого направлять на додаткову консультацію до ендокринолога, а якщо пацієнт — жінка, то на прийом до гінеколога. Найчастіше остеопороз лікують лікарськими препаратами. Так, наприклад, хворим з ендокринними порушеннями призначають препарати, що нормалізують гормональний фон. Хворим також призначають масаж і лікувальну фізкультуру, але в невеликих дозуваннях, зважаючи на крихкість кісткової тканини. При необхідності радять носити підтримуючі корсети.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також