У Рівному судилися за «хлібчик із салом»!

1981 0

Ми у соцмережах:

У Рівному судилися за «хлібчик із салом»!

Героїню з картини Євгенії Гапчинської «Хлібчик з салом» видавці використали у журналі «Українська вишиванка» як модель схеми для вишивки. І хоч у журналі вказано, що вишивка створена на основі картини Євгенії Гапчинської, однак юристи художниці подали позов про порушення авторських прав. При цьому до суду подали не лише на видавців журналу, а й на «Укрпошту», у відділеннях якої продавали цей номер «Української вишиванки».

Понад два роки тривала судова тяганина про порушення прав інтелектуальної власності, яких Рівненський міський суд не визнавав. Нарешті Верховний Суд поставив у ній крапку.

Юрій ТрачукЮрій Трачук, патентний повірений України, який давно представляє художницю в судах, розповів про цю судову справу:

— Ще ніколи в Рівному не присуджували такої великої компенсації за порушення прав інтелектуальної власності — 152 тисячі гривень.

А почалося все з того, що два роки тому до нас зателефонували поціновувачі творчості Гапчинської з Рівного і повідомили, що в місті у відділеннях «Укрпошти» торгують журналами із зображеннями її творів. Ми перевірили цю інформацію, і вона виявилася правдивою.

Видавець журналу — приватна підприємиця з Тернополя Тетяна Бялас — протиправно використала твір художниці для схеми вишивки, яку надрукували на титульній сторінці. Аргументувала тим, що це, мовляв, уже інший твір, на який право власності Гапчинської не розповсюджується.

Тож ми звернулися до Рівненського міського суду. Проте суддя Ковальов, який розглядав справу, відмовив у позові. Ми подали на апеляцію. Рівненський апеляційний суд і виніс рішення про компенсацію, в тому числі штраф у розмірі 13530 гривень підприємиці, яка видала журнал. Відповідачі подали касаційну скаргу до Верховного Суду. Через реформи цієї судової інстанції справа затягнулася. Проте наприкінці червня врешті було поставлено крапку: Верховний Суд залишив рішення апеляційного без змін. Відповідно, компенсацію виплачуватиме і видавець журналу, і «Укрпошта» — за розповсюдження.

До слова, у Верховному Суді на розгляді перебуває ще одна справа про компенсацію в розмірі 450 тисяч гривень за порушення прав інтелектуальної власності. Справа стосується видавця «Навчальної книги Богдана» за друк зошитів із зображенням Капітошки авторства Наталі Гузєєвої, а також рівненського супермаркету «Фоззі» — за розповсюдження.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також