З Рівненської облради через кумівство вигнали чотирьох депутатів

4410 0

Ми у соцмережах:

З Рівненської облради через кумівство вигнали чотирьох депутатів

Партія «За майбутнє» замінила майже половину депутатів своєї фракції у Рівненській облраді. На сесії 4 листопада обласна виборча комісія оголосила про позбавлення мандатів чотирьох депутатів, їхні місця зайняли наступні у виборчому списку партії. Офіційна причина такого жорсткого рішення — порушення партійної дисципліни.

Без депутатських мандатів тепер костопільський підприємець Руслан Потапчук, його донька Руслана Потапчук-Чернєнкова, гощанський аграрій Віктор Щербачук та Іван Калюта, помічник нардепа.

Їхні місця у сесійній залі займуть власник ресторану «Околиця» Олександр Рудь, начальник управління ЖКГ міськради Рівного Володимир Пилипчук, керівник Володимирецького ВПУ-29 Валерій Боровик та працівниця облради Діана Фещенко.

Говорять, що вигнані відмовлялися голосувати за відставку голови Рівненської облради від «ЄС» Сергія Кондрачука. Адже він був кумом доньки Руслана Потапчука, а сам Потапчук мав родинні зв’язки з Віктором Шербачуком. Через такі кумівські зв’язки всередині фракції «За майбутнє» сформувалася група, яка орієнтувалася на Потапчуків, котрі тісно дружили з колишнім головою. Тому й були проти його зняття з посади.

Ігор Ясенюк, голова фракції «За майбутнє»:

На Рівненщині наша політична сила висувала більше тисячі людей на всіх рівнях. З них в області 294 особи стали депутатами. Перед виборами усі були попереджені, що політика — це командна робота. Наприклад, в Рівненській облраді у нас дев’ять депутатів. І те, що ці люди туди потрапили, є заслугою усієї партії. Однак деякі наші колеги чомусь вирішили, що позицію нашої політичної сили можна проігнорувати. Іншими словами, чотири особи вирішили, що мають право диктувати свою думку 294 депутатам. Меншість не диктує своє бачення більшості. Тому було ухвалено рішення про ротацію.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

— Чи не вперше в Україні одна з партій застосувала імперативний мандат. Два роки тому була запроваджена пропорційна система виборів. Тому депутатський корпус формувався за партійними списками. Тож депутати від партій знають про ризик їхнього відкликання за допомогою імперативного мандата. Суть пропорційної виборчої системи якраз і полягає у партійному контролі.

Володимир Пилипчук, новооголошений депутат:

Виключення когось із партії — це винятково прерогатива самої партії. Коли ми балотувалися на виборах, то були попереджені, що таке може бути. Адже імперативний мандат впровадили лише на минулих виборах. Раніше цього не було.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також