Отруйні свята

1448 0

Ми у соцмережах:

Отруйні свята

Минулого тижня для півсотні мешканців Рівненщини святкові обіди закінчилися лікуванням у інфекційних відділеннях. Так, після відзначення престольного свята у селі Дерев’яне Рівненського району госпіталізували 25 людей із діагнозом сальмонельоз — на лікарняних ліжках опинилися прихожани, хористи та десять священиків. А декілька днів потому жертвами отруєння стали працівники обласного музично-драматичного театру, які напередодні святкували день народження однієї з колег.

У лікарню після Трійці У селі Дерев’яне престольне свято традиційно відзначають на третій день Трійці. Цього дня священики із навколишніх храмів правлять службу в місцевій церкві святого Миколая. Після відправи сільські господині запрошують гостей на святковий обід. — Стіл, як правило, накривають у спеціальному приміщенні біля церкви, — розповідає мешканка Клеваня Катерина Лазутчик, яка співає у церковному хорі. — Цього року обід готували три господині. Одна із них теж потрапила до лікарні. Частування було різноманітне: і салати, і холодець, і риба смажена. Всього ж на обіді було тридцять людей. Окрім того, на вулиці виставляли страви для пригощання випадкових перехожих. Ввечері після святкового обіду пані Катерина відчула себе зле, піднялася температура, з’явилась нудота, пронос. Жінка відразу звернулася в Рівненську районну лікарню. Впродовж наступного дня до інфекційного відділення районної лікарні медики госпіталізували 23 учасників святкового частування, із них четверо дітей. Двоє священиків, які проживають у Рівному, потрапили на лікування до обласної інфекційної лікарні. — Стан людей при поступленні був тяжкий, — розповідає завідувач відділення Сергій Дорошенко, — висока температура, сильна інтоксикація. Настоятель храму Різдва Христового у Клевані отець Іоанн потрапив до лікарні разом із дружиною. — Ми не зразу звернулися до лікарів, думали, що минеться, — розповідає священик, - та стан здоров’я різко погіршувався, змушені були просити допомоги у медиків. Всі десять священиків, які були на святковому обіді, також захворіли. — На мою думку, причиною отруєння стало недотримання санітарних умов при готуванні їжі, — говорить дружина священика. — У хатинці, де був обід, немає холодильника, немає проточної води. Майже всі люди, які захворіли, підозрюють, що причиною отруєння могла стати риба, смажена в яйцях. — Працівники санстанції взяли на аналіз рештки продуктів, які люди вживали на престольному святі, — розповідає завідувач епідеміологічного відділу обласної СЕС Анатолій Рєзніков, — сальмонелу висіяли у смаженій рибі. У всіх пацієнтів, які перебувають на лікуванні в інфекційних відділеннях, підтверджено діагноз сальмонельоз. Сальмонельоз — гостра кишкова інфекція. Її бактерії дуже стрімкі та стійкі. Сальмонела здатна подолати за мить відстань, яка в кілька разів більша від самої бактерії, констатують лікарі. А найбільше сальмонели полюбляють «мешкати» в жовтках яєць. За словами лікарів, всі хворі нині перебувають у задовільному стані, закінчують лікування.

Не театральна драма Декілька вистав у драмтеатрі адміністрація змушена була скасувати через те, що частина акторів та адміністративних працівників опинилися на лікарняному ліжку. Причиною стало тяжке отруєння — у п’ятницю у приміщенні театру його працівники святкували день народження колеги. До інфекційного відділення міської лікарні деякі з них звернулися вже ближче до вечора. — Перші хворі з цього джерела зараження почали поступати вже в п’ятницю по обіді із симптомами, характерними для кишкових інфекцій. Усі були у тяжкому стані, вимагали інтенсивного втручання — крапельниць, жарознижувальних препаратів тощо, - розповідає завідувач інфекційного відділення Сергій Дорошенко. — На сьогодні (понеділок, 15 червня — Авт.) у нашому відділенні знаходиться 22 людей. Стан здоров’я поступово покращується. Актор Віктор Янчук також прийшов привітати колегу зі святом: — Я їв усе, крім курки. Пізніше стало зле. Думав, що це від нашої вітчизняної горілки, бо дуже боліла голова. У суботу зранку стало легше, я пішов на роботу, але під вечір таки поїхав у лікарню. Скільки людей було за столом, я не пам’ятаю, адже одні приходили, інші йшли. У міській санстанції підозрюють, що причиною отруєння стала сальмонела, хоча остаточний висновок лікарі зможуть дати лише за кілька днів. У неділю актори мали грати виставу «Закон», де в головних ролях, окрім Янчука, задіяний актор Андрій Куделя. До лікарів він звернувся першим. За словами медиків, у середньому відновлюватись людина після такого отруєння повинна близько десяти днів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також