Пам’ять жертв наймасовішого розстрілу євреїв у Рівному вшанували в урочищі Сосонки

1227 0

Ми у соцмережах:

Пам’ять жертв наймасовішого розстрілу євреїв у Рівному вшанували в урочищі Сосонки

У Рівному вшановували пам’ять жертв наймасовішої в області акції проти євреїв у період Голокосту, яку 78 років тому провели нацисти в урочищі Сосонки.

6 і 8 листопада 1941-го року тут були знищили 17,5 тисяч євреїв. Це офіційні дані, якими оперувала радянська історіографія, зазначив Суспільному дослідник Голокосту на Рівненщині Роман Михальчук. Але під час вивчення цієї теми він знайшов свідчення євреїв у меморіальній книзі Рівного, де згадано, що у Сосонках розстріляли 22,5 тисячі людей. Таку ж кількість загиблих називає і американський професор Джефрі Бердс, який випустив монографію про Голокост в Рівному. Наразі Роман Михальчук уточнює число розстріляних у Сосонках, порівнюючи дані з радянських, німецьких і єврейських джерел. Зазначимо, що напередодні Другої світової війни в Рівному, за інформацією істориків, із 57 тисяч населення євреїв було близько 25 тисяч.



Роман Михальчук, дослідник Голокосту на Рівненщині:
– На сьогодні працюю над монографією саме про Голокост у Рівному. Сподіваюся скоро її видати. І працюю саме над цими даними, бо потрібно порівнювати німецькі дані, радянські і свідчення євреїв. Завдяки співпраці із німецькими істориками, які допомагають із джерелами, вдалося виявити цікаві свідчення німців, які, власне, брали участь у розстрілі. Жахливі подробиці, наприклад, випливають, коли під час розстрілу не встигли розстріляти євреїв, то багато дітей, яких лишили на другий день, просто замерзли вночі. Тому що погода, коли відбувалися розстріли, а вони відбувалися 6-8 листопада, була холодна з дощем, снігом і діти не витримували. Є також свідчення цих же німців, що багатьом євреям вдалося врятуватися і допомагали їм українці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також