Паркування біля базарів у Рівному буде платним

1513 0

Ми у соцмережах:

Паркування біля базарів у Рівному буде платним

Незабаром у Рівному з’являться перші платні муніципальні парковки — поряд з міськими ринками, де буде близько півтори сотні паркомісць. Облаштовувати їх власним коштом будуть приватні інвестори, яких визначать на конкурсі. А переможці платитимуть місту паркувальний збір. Перші конкурси можуть провести уже у вересні.

Підраховано, що Рівне могло би у рік заробити понад шість з половиною мільйонів гривень, якщо таких паркомісць з’явиться тисяча. Земля ж при цьому залишається у власності міста.

Артем Ганущак, заступник міського голови Рівного:

— Ми дослідили близько 60 ділянок: між річкою Устя на заході, вул. Кавказькою на півночі, вул. Міцкевича на сході та вул. Драгоманова на півдні. Це перший крок. Також територія дослідження включає окремі локації поза центром міста — це Привокзальна площа, район ринку на вулиці Здолбунівській, вулиці Соборна та Княгині Ольги. Там велике накопичення транспорту, в тому числі багато тих, хто паркується з порушенням ПДР. Як відбувається платне паркування в інших містах. Ми взяли до прикладу ті, що більш-менш відповідають Рівному за населенням та площею: Тернопіль, Івано-Франківськ, Ужгород, Хмельницький, Чернівці. І бачимо, що різні громади обирають різні шляхи, єдиного механізму немає ніде: десь є приватні парковки, десь комунальні. Тарифи різні. Громада заробляє на паркувальному зборі: оператор парковок платить за кожен квадратний метр від площі парковки, а не від паркомісця. Це постійні надходження до бюджету. Де більше платних парковок, там більше заробітку. Наприклад, Івано-Франківськ торік заробив 6,5 млн гривень.

Те, що ми пропрацювали у Рівному — це близько 1000 місць в центральній частині, які можна облаштовувати. За рік можна отримувати близько 6,8 млн в бюджет.

Відразу організувати всю тисячу паркомісць не маючи досвіду — неможливо. Тому почнемо з малого. Підготували три проєкти рішення, які підуть на сесію. Узяли найкритичніші місця, які потребують інвестицій. Хочемо, щоб там була приватна інвестиція, а не бюджетні кошти. Організуємо конкурси на приватного оператора парковок, щоб переможець здійснив за власний кошт облаштування згідно з ОДР, а після того звернувся до нас і ми затвердимо тариф. Але облаштування паркомісць не буде входити у витратну частину по розрахунку тарифу. Тариф передбачає лише витрати на обслуговування.

Перша локація — це вулиця Шевченка (від Пересопницької до Гетьмана Сагайдачного), відрізок уздовж центрального ринку між «Моріоном» і Будинком побуту, який звільнили від ярмаркової торгівлі. Зараз там є пошкодження на асфальті, бо раніше були вмонтовані ярмаркові павільйони, покриття в дуже поганому стані. Це дуже дорогий проєкт, і з бюджету ми не хочемо витрачати на нього кошти, якщо є можливість залучити приватну інвестицію. Там буде передбачено односторонній рух та 37 паркомісць: 32 типових, а 5 — для людей з інвалідністю.

Наступна — під мостом на вулиці Соборній, ліворуч та праворуч при в’їзді на вулицю Здолбунівську, де є ринок. Там є дві сформовані земельні ділянки, які належать громаді. Станом на зараз вони занедбані і не використовуються. Хочемо за приватну інвестицію облаштувати 72 та 40 місць.

Це перші кроки. Підготували частину рішень на виконком, частину — на сесію. Коли відбудуться усі регуляторні процедури і не буде ніяких затримок, можна оголошувати перші конкурси.

Олена РАКС


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також