Пенсія на Рівненщині — за графіком, а умови для субсидіантів обіцяють пом’якшити

1612 0

Ми у соцмережах:

Пенсія на Рівненщині — за графіком, а умови для субсидіантів обіцяють пом’якшити

За словами директора обласного департаменту соцзахисту населення Олексія Шамака, кошти на виплату соціальних допомог та субсидій наразі є — нарахування відбуваються без затримок, як і виплати на місцях.

Олексій Шамак

Також днями Міністерство соціальної політики заявило, що у квітні пенсіонерам, які отримують менше 5 тис. грн пенсії, а також соціальним пенсіонерам і тим, які мають інвалідність, додатково виплатять по 1000 грн. У травні має бути індексація пенсій на 11% для семи мільйонів пенсіонерів. А півтора мільйона тим, які мають понад 80 років, щомісяця доплачуватимуть по 500 грн.

До кінця квітня українців звільнили від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами. Тобто за несвоєчасну оплату не штрафуватимуть, проте сам кредит та відсотки потрібно буде сплатити. Також до 1 липня українців звільнили від сплати пені за несвоєчасно оплачені комунальні послуги. Знову ж таки, оплатити спожиті газ, електроенергію чи воду до цього часу потрібно буде, в іншому випадку розпочнуть нараховувати пеню уже з липня.

Міністерство соціальної політики працює і над змінами до постанови про виплату субсидії. На період карантину і місяць після нього в отримувачів не відбиратимуть допомогу через протерміновану сплату за комунальні. А заодно хочуть розширити коло тих, хто зможе отримувати допомогу держави на оплату компослуг.

Анна Закусілова, перша заступниця директора обласного департаменту соцзахисту населення:

— На період обмежувальних заходів, відповідно до проголосованих парламентом законодавчих актів, не допускається припинення надання житлових субсидій. Окрім того, на наступний період субсидії будуть надаватися автоматично, без звернення допомогосподарств. Також має бути розширено коло отримувачів субсидії на час карантину. Відповідної постанови Кабміну ще немає, проте у проголосованому законі це вже зафіксовано. Також ми продовжуємо приймати заяви на отримання субсидії та призначаємо нарахування. Працюємо у штатному режимі.

На період карантину ми обмежили відвідування соціальними інспекторами сімей. Також заборонено примусове виселення громадян з їхнього житла за несплачені комунальні послуги

Відділи та управління соцзахисту працюють та приймають заяви від громадян. Але ми наполегливо просимо приймати людей за попереднім записом, щоб не допускати скупчення. Можна направити документи поштою.

Що стосується допомоги при народженні дитини, компенсації послуг муніципальної няні, житлової субсидії, то документи можна подати через сайт Мінсоцполітики в електронному вигляді, якщо у людини є електронний підпис. У сільській місцевості ми просимо уповноважених осіб максимально приймати заяви від селян, а потім привозити їх до місцевих органів соцзахисту, щоб мінімізувати кількість людей у районних управліннях і поширення вірусу. Також в ОТГ є можливість приймати документи, сканувати та відправляти їх до нас в електронному вигляді.

Окрім того, на період карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжиться з урахуванням часу, що минув до його припинення. Тобто якщо людина мала місяць на донесення якихось документів і якщо вона на час карантину не встигає їх донести, то для неї перебіг строку призупиняється. Наприклад, якщо термін для донесення довідки розпочався за десять днів до карантину, то людина матиме ще 20 днів після скасування обмежувальних заходів на те, щоб донести усі документи. Це стосується і субсидій, і допомог, і т.п. Якщо йдеться про термінове отримання допомоги, то документи можна донести без паніки, попередньо записавшись на прийом. Ми максимально просимо не втрачати людяності — і своїх працівників, і тих, хто до нас звертається. Ми ж не знаємо, хто може бути носієм, а у кожного вдома сім’ї.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також