Перед ким звітує Віктор Шакирзян, який має тепер дві посади?

2504 0

Ми у соцмережах:

Перед ким звітує Віктор Шакирзян, який має тепер дві посади?

У секретаря міськради Рівного Віктора Шакирзяна тепер кожний день розписаний похвилинно. Ще зранку він може роздавати накази чиновникам, а уже за пів години — на робочій зустрічі в одній з рівненських шкіл. Після відсторонення Олександра Третяка від посади міського голови, Шакирзян тепер — головний у місті, хоч офіційно лише виконує обов’язки міського голови.

— Раніше у разі відсутності міського голови секретар виконував його обов’язки деякий час. Тепер я мушу виконувати обов’язки секретаря міської ради та разом керівника міста, — пояснив Віктор Шакирзян. — Тому відповідальності додалося в рази. Тим паче, що зараз такий час, триває війна. Найбільший виклик — підготовка до опалювального сезону. Згадайте зиму минулого року. Ніхто не очікував, що у нас можуть бути такі блек-аути... Тому ми дуже серйозно готуємося. У Рівному створюється резерв паливно-мастильних матеріалів. Формуємо спеціальні мобільні команди. Якщо трапиться, що по енергетиці Рівного буде нанесений ворогом удар, то команда з генератором буде відправлятися до конкретного будинку, щоб не допустити замерзання тепломережі. Будуть приведені до ладу всі Пункти незламності. Можливо, хтось думає, що керувати таким містом як Рівне, нескладно. Однак таке легко говорити, поки на вулиці тепло, а у місті все добре. Але як тільки прийде зима, то за електро-, та теплопостачання, соціальну сферу спитають саме з мене.

— Чи тримаєте ви контакт з Олександром Третяком? Можливо, він вам щось радить…

— Так, у нас гарні відносини. Нещодавно приїздила делегація з Німеччини, і ми запрошували Олександра Третяка на зустріч з нашими партнерами. Адже саме він налагоджував з ними співпрацю. У своєму підході до керівництва містом я не намагаюся щось ламати. Я навпаки демонструю, що у мене з Олександром Третяком нормальні, людські стосунки. Є проєкти, які він починав. Вони будуть доведені до логічного завершення. Я з Олександром Третяком живу в одному місті. Ми обоє вболіваємо за розвиток Рівного.

— За посадовою інструкцією секретар міськради підпорядковується міському голові. Кому тепер, виконуючи обов’язки голови, ви підпорядковуєтесь?

— По-перше, у мене є моральна відповідальність перед рівнянами. Адже вони обирали мене на місцевих виборах. По-друге, у мене є відповідальність перед депутатами Рівненської міської ради. Бо після виборів вони обрали мене на посаду секретаря міської ради. Тому відповідальності у мене вистачає. Якщо депутат звітує лише перед виборцями свого округу, то я, як виконуючий обов’язки міського голови, звітую і перед містом, і перед депутатами.

— Якщо ви поїдете у відрядження, або ж, не дай Бог, захворієте, хто в такому разі виконуватиме обов’язки міського голови?

Зараз немає такої потреби. Але у разі непередбачуваних обставин я буду покладати обов’язки в.о. міського голови на одного зі своїх заступників. Якщо чесно, то я ще не вирішив, хто це буде.

— У перші дні, виконуючи обов’язки голови, було помітно, що під час публічних заходів ви не сідаєте в крісло свого попередника. А що з кабінетом, в якому працювали Третяк і Хомко… Ремонт і переселення?

— Ні, переїзду не буде. У мене є свій кабінет на другому поверсі. Більше того, я узагалі не прив’язуюсь до кабінетів. Про меблі не думаю. Думаю про роботу. Для кабінету міського голови на третьому поверсі знайдемо застосування — будемо використовувати для нарад.

— Як вам працюється з заступниками, яких призначав Третяк? Хоча, зрозуміло, що заступників обирали не за бажанням голови, а за квотою від фракцій у раді...

— Ви знаєте, що двоє заступників міського голови служать у ЗСУ. Загалом ми залишимо ту кількість заступників, яка є. Але буде переформатування за обов’язками. Артем Ганущак буде відповідати за економіку Рівного. Микола Дядюсь — за архітектуру, УКБ та департамент благоустрою міста. Марина Кузмічова — за освіту. Відповідальність за управлінням молоді та спорту і департаментом соціального захисту я узяв на себе. Медична галузь та діджиталізація залишилася за Євгеном Іванішиним. На мою думку, посада заступника міського голови існує, щоб допомагати департаменту або управлінню у розвитку Рівного. Бо депутати на сесії ухвалюють рішення, а чиновники їх виконують. І від цього виконання залежить якість рішення. Мені не потрібні заступники, які просто ходять на роботу.

— Були розмови, що на посаду виконуючого обов’язки міського голови «сватали» депутатку Катерину Марчук, Володимира Хомка, а ще говорили про повернення з фронту депутата Олександра Курсика... А ви залишилися б секретарем, щоб могли піти на майбутні вибори без багажу негативу.

— Мене обирали депутати, їм і вирішувати, хто має бути секретарем. Повірте, не кожен хоче бути на моєму місці. Прийде зима, мені доведеться відповідати перед людьми за теплозабезпечення, електроенергію, життєдіяльність міста та тарифи. І депутати це прекрасно розуміють.

— Відомо, що Рівне хоче взяти 60 мільйонів гривень кредиту на купівлю автобусів. Чи не покладе це на місто невиправдані борги?

— Це рішення добре обраховувалося. Є державна програма, за якою можна взяти кредит під 5-7-9%. Нам дуже необхідний новий громадський транспорт. Треба зменшити кількість маршруток. Адже зараз багато водіїв йдуть в ЗСУ або виїжджають за кордон на роботу. Цим рішенням ми думаємо про завтрашній день, щоб громадський транспорт взагалі не зупинився. По-друге, кредит ми беремо у гривнях, також врахуйте інфляцію. Звісно, остаточне рішення за депутатами.

— Рівне почало дороговартісний проєкт реконструкції ділянки на вулиці Чорновола. Є сумніви у водіїв, чи в результаті збільшиться пропускна здатність дороги, на якій раніше утворювалися затори. Адже водії стверджують, що проїжджу частину на Чорновола місцями звузили.

— Все робиться відповідно до проєкту, який пройшов державну експертизу. Це буде абсолютно нова дорога з дощовою каналізацією, тротуарами та велосипедними доріжками. Дійсно є звуження дороги. Але водії мають пам’ятати, що у місті є обмеження по швидкості. Для нас головне безпека, а не будувати вулицю для проведення гонок.

— Які у вас плани на так званий народний дім, що на вул.Петлюри? Одні кажуть, що його треба продати, а інші — ремонтувати…

— Я б не хотів його продавати. Адже цей будинок має для Рівного особливе значення. Зараз напрацьовується концепція, що з ним робити.

— Що з завершенням ремонту корпусу музичної школи на вулиці 16 Липня? Днями вас там бачили... Роботи активізувалися?

— Це мій головний біль. Щоразу в нас з’являється нова проблема з тим об’єктом, яку нам доводиться вирішувати на нарадах. Підписаний договір з компанією, яка проводить реконструкцію. Її керівник стверджує, що у нього не вистачає людей. Є договір та перелік робіт, які компанія має виконати до кінця року. Кошти місто на ремонт виділило.

— На виборах за вашу кандидатуру на посаду міського голови проголосувало 26 тисяч рівнян. Як ви думаєте, зараз збільшилася кількість ваших прихильників чи хтось розчарувався?

Я постійно відчуваю відповідальність перед виборцями. Й насправді не знаю, чи більшість людей оцінюють мою роботу позитивно, чи негативно. Ніяких соціальних досліджень не проводив. Бо зараз, коли триває війна, таке робити — це повна дурниця. Особисто я думаю про перемогу та розбудову. Хай виборці самостійно роблять висновки. Думаю, що правильно давати оцінку тому чи іншому політику вже після завершення його каденції.

— Якщо про політику. Зрозуміло, що фракція «ЄС» у міській раді тепер займе місце опозиції. Усвідомлюєте, що вся діяльність вашої команди буде під прицілом. Прихильники Порошенка вміють голосно і безпощадно вказувати на помилки й критикувати. Ви цього не боїтеся?

— Я готовий до будь-якої конструктивної критики. Але, на мою думку, зараз не час займатися політикою. У «Європейській Солідарності» є багато людей, які служать у лавах ЗСУ, і ми їм за це вдячні. Під час війни нам потрібно забути про політику та займатись господарюванням у місті. Зараз треба стояти пліч-о-пліч. Якщо у когось після перемоги будуть політичні амбіції, то для цього є вибори.

— До речі, про вибори — чи маєте намір знову змагатися за посаду міського голови?

— Спитайте у мене про це після перемоги. Зараз я не маю відповіді, бо просто про це не думав.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також