Перемагаючи долю!

2120 0

Ми у соцмережах:

Перемагаючи долю!

Якщо ви не знаєте, що купити почитати хлопцю-підлітку, якому подобаються героїчні баталії, захоплення фортець, бої на мечах і карколомні подвиги, раджу звернути увагу на книгу «Перемагаючи долю: Під чужим небом». Це перша частина однойменної дилогії, яку написав український письменник Олександр Зубченко, але не про західноєвропейських чи американських персонажів, а про запорозьких козаків.

Олександр Зубченко 2

Олександр Зубченко
Книга розпочинається з того, що на невелике село нападають татари й вбивають усіх, хто не підкоряється. Батько Івана та Юрка гине, захищаючи власну господу, а маленьких хлопців разом із матір'ю переправляють до Туреччини, щоб продати в рабство. Там Івана купує китаєць, який забирає його до Піднебесної, а молодшого Юрка влаштовують на виховання для турецького яничарського війська. Їхню матір вбивають при спробі завадити забрати у неї дітей.
Перемагаючи долю Під чужим небом
Одним із великих плюсів цієї книги є велика кількість різноманітних подій, що відбуваються доволі швидко одна за одною. Через це книгу цікаво читати на будь-якій сторінці, адже героям ніколи сумувати — підступні вороги, ворожі війська або ж зрадники серед своїх не дають нудьгувати. Також часто доволі складно вгадати майбутні сюжетні повороти, що робить читання ще більш захопливим. Загалом, основні події у книзі розгортаються навколо захоплення фортеці Азов, повстання Павлюка та його фіналу — Кумейківської битви. Усе відбувається у 1637 році, і надзвичайно цікаво читати про це не як у сухих підручниках історії, а «безпосередньо» від учасників тих подій. Автору довелося багато попрацювати, щоб правдоподібно відтворити події та життя того часу. Звісно, не обійшлося без спрощення, адже ця книга створена для підлітків. Особисто мені спочатку трішки заважала відсутність достатньої деталізації, але якби письменник пожертвував темпоритмом твору, то історія була б менш цікава для цільової аудиторії. У міру читання мій внутрішній критик замовк, і я насолоджувався карколомними пригодами козаків. В цій історії автор показує якості, які притаманні справжнім героям: скромність, працьовитість, силу духу, нетерплячість до несправедливості. Дуже легко провести паралелі із сьогоденням та тим, що насправді потрібно, щоб бути успішною людиною із чистою совістю. Також автор вкладав певні істини в уста героїв, які підліткам буде корисно засвоїти. Особисто мені чи не найбільше сподобалося те, що у назві твору втілено його ідею, адже «Перемагаючи долю…» — це саме те, що роблять герої протягом усієї історії. Попри те, що брати пішли різними життєвими дорогами, кожен з них намагався гідно виходити з усіх ситуацій і брати з них усе можливе, наприклад, навчитися бойових мистецтв, допомогати іншим тощо. Коли брати повернулися на Батьківщину, їхні вміння, наприклад, володіти зброєю, не раз ставали в пригоді. Вони не скаржилися на сумні обставини власних життів, а змінювали те, що могли змінити. Цього варто повчитися багатьом нашим співвітчизникам у героїв цієї книги, яка буде цікава, за словами її автора, усім від 8 до 80. Мені з цим складно не погодитися.
Марк ОПЛАЧКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також