Перепоховали вояка УПА з Рівненщини, який пішов на смерть задля незалежності України

967 0

Ми у соцмережах:

Перепоховали вояка УПА з Рівненщини, який пішов на смерть задля незалежності України

На Тернопільщині перепоховали 10 вояків УПА. Українські патріоти загинули в бою.

Як уточнює «Суспільне Тернопіль», бій відбувся 30 листопада 1944 року. Пошукова експедиція розпочалася рік тому. Рештки бійців знайшли у братській могилі в селі Лідихів Почаївської громадина глибині пів метра. Наймолодшому з них було приблизно 15-17 років, найстаршому – 35.

Один з полеглих бійців УПА був родом з колишнього Радивилівського району, що на Рівненщині.

82-річна Любов Залужна приїхала з Радивилова Рівненської області. Тут похований її батько-«упівець» – Йосип Луцюк, 1905 року народження.

"Мені мама казала, що мені було 9 місяців, бо я з 1941 року, а батько пішов 1942. Він взяв мене на руки і обійшов поле. Він знав і відчував, що вже додому не повернеться. І пішов з дому босий. Через те його псевдо було «Босий».

Любов Залужна розповіла, очевидець повідомив її матері, що чоловіка вбили. Проте тіло жінка забирати не наважилася, боялася заслання на Сибір. Син Любові Віктор тривалий час збирав інформацію про дідуся.

"Знаю, що служив він в сотні "Шпали", в курені "Докса", потім їх під’єднали до куреня "Чернеця", під проводом якого відбувся оцей бій. Я попросив нашого краєзнавця Ярмуся Василя Дмитровича, він працює в нас в училищі, щоб зайнявся більш предметно цим. Досліджуючи ці обставини, ймовірність 90%, що він тут прийняв свій останній бій. Мета моя була – привести маму сюди, бо стільки років вона не знала, де її тато".

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також