Перших буде тільки п'ять

2775 0

Ми у соцмережах:

Перших буде тільки п'ять

ЦВК зареєструвала по п'яти мажоритарних виборчих округах Рівненщини загалом 62 кандидатів у народні депутати. Хто, від кого і з якими шансами виходить на змагання за народну любов і депутатський мандат — проаналізуємо.

Вибори агітація

Встановлені на майдані Незалежності в Рівному щити для агітації поки порожні

Округ №152: 15 кандидатів

На мою суб'єктивну думку, найбільше шансів на перемогу у висуванця "Батьківщини" комбата 51-ї бригади Миколи Капіноса. Військові, тим більше ветерани нинішньої війни, зараз в пошані і тренді. Виборчу кампанію комбат Капінос веде в зоні бойових дій, а в Рівному його депутатством опікується заступник міського голови Галина Кульчинська. Реальними претендентами є висуванець "Свободи", нинішній нардеп Олег Осуховський та самовисуванець, власник рівненського льонокомбінату Олег Червонюк. В обох є свій базовий електорат і певна історія минулих виборів. Цього може вистачити, щоб стати нардепом. Адже долю мандата, скоріше за все, вирішуватиме якась сотня-друга голосів. Про це подбають інші кандидати, які теж мають непогані шанси. Маю на увазі кандидата від "Народного фронту" Дмитра Якимця та висуванця Радикальної партії Олега Ляшка, депутата міськради Олександра Лащука. У них теж своя історія є — Якимець тривалий час у ЗМІ створював собі імідж борця з комунальними негараздами, а Лащук свого часу зажив слави головного опонента міського голови Володимира Хомка. Окрім того, висуванець Радикальної партії може сподіватися на ті 13,16 відсотка виборців, які проголосували за Олега Ляшка на президентських виборах у травні. До речі, серед кандидатів якось дуже багато людей так чи інакше пов'язаних з міським головою Володимиром Хомком. І це насторожує. Судіть самі: самовисуванець, директор ТзОВ "САНКОМ-Рівне", депутат міськради Святослав Євтушенко; самовисуванець, директор комунального підприємства "Рівнеоблводоканал" Андрій Карауш; висуванець партії "Сильна Україна", начальник КП "Рівненське бюро технічної інвентаризації" Юрій Собчук. Сюди ж можна було б віднести самовисуванця, директора приватного підприємства "Моріон-Сервіс" Вадима Павлюка — з поінформованих джерел відомо, що підприємство хоче оформити землю біля ринку "Моріон", і міський голова уже вів про це мову з депутатами міськради. Очевидно, ці кандидати — це частина передвиборчої технології. Але кому вирішив допомогти Володимир Хомко? Не виключено, що вибір буде зроблено ближче до виборів, а серед претендентів можуть опинитися Микола Капінос чи Олег Червонюк. Ще кілька претендентів, так би мовити, — ідеологічні висуванці. Це підприємець, активний учасник революції і в минулому — активіст "Правого сектора" Ярослав Гранітний. Офіційним же висуванцем ПС став інший активний і відомий революціонер Роман Коваль. Пішов на вибори заклятий опонент "правих", висуванець Комуністичної партії Іван Ліщеновський. Вирішив взяти участь у виборчих перегонах і відомий у Рівному адвокат Микола Бляшин — чи не з прицілом на майбутні вибори міського голови? А в останній день реєстрації, 30 вересня, несподівано заявив про свою участь у виборах по цьому округу колишній народний депутат від "Батьківщини", а нині безробітний мешканець Корця Юрій Прокопчук. Того ж дня ЦВК зареєструвала кандидатом і Юрія Сосюка, депутата обласної ради, який керує дирекцією одного з банків.

Округ №153: 9 кандидатів

Найбільше шансів тут у нинішнього нардепа, висуванця "Народного фронту" Юрія Вознюка. Неприємностей на цих виборах у нього дві: кандидат від ВО "Батьківщина", депутат облради, лікар Михайло Вервега та висуванець Блоку Петра Порошенка, помічник нардепа Олексій Муляренко. Загроза від п. Вервеги в тому, що він має авторитет у Рівненському районі і двічі перемагав тут на мажоритарці. Окрім того, п. Михайло — висуванець "Батьківщини", під прапором якої п. Вознюк обирався на минулих виборах. Муляренко ж несе загрозу, бо теж "молодий і перспективний", а Блок Петра Порошенка може забезпечити 10-15 стартових відсотків. Цікаво, що на цьому окрузі з'явився ще один представник ВО "Батьківщина" — самовисуванець, депутат Острозької міської ради Микола Добровольський. Можу припустити, що технічне завдання цього кандидата — допомогти комусь із лідерів. Зацікавлених відразу двоє: Олексій Муляренко та Юрій Вознюк. Хай пробачать мені решта кандидатів, але їхні шанси на депутатський мандат нижчі, ніж у згаданої "трійці". Звісно, мама другого номера виборчого списку Ридикальної партії Ляшка Оксана Лозова може розраховувати на доволі високий результат, однак він, вочевидь, обмежиться результатом самої партії. Це саме стосується і висуванця Комуністичної партії Сергія Башинського та кандидата від "Сильної України" Івана Шевчука. Якось окремо від процесу стоїть ще один острозький кандидат-самовисуванець — генеральний директор концерну "Воєнпромсервіс" Володимир Свирида та представник військового відомства — Микола Чумак, начальник штабу, перший заступник командира військової частини ЗСУ.

Округ №154: 13 кандидатів

Основними претендентами на депутатський значок у цьому окрузі я б назвав нинішнього нардепа від "Батьківщини" Валентина Королюка та висуванця від Блоку Петра Порошенка, голову Дубенської райради Олександра Дехтярчука. І якщо у першого ситуація проста і базується на рейтингу з попередніх виборів, то у другого — ситуація "хитра". По-перше, сам Блок Порошенка дасть п. Дегтярчуку непогані стартові відсотки, по-друге — ймовірна допомога зі сторони. Судіть самі. Олександр Дехтярчук — у минулому "нашоукраїнець", так само як і голова Дубенської райдержадміністрації, депутат облради від "Нашої України" Руслан Сивий. Крім того, на цьому ж окрузі йде в депутати самовисуванцем директор департаменту соціального захисту населення Ольга Підкидач, заступником якої донедавна був Руслан Сивий. Так само як і висуванець Компартії, директор Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Віталій Коваленко. Та самовисуванець, директор Рівненського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Григорій Ясиновський. Не знаю, як ви, а я не вірю у випадкові збіги на виборах. Поборються за мандат на цьому окрузі висуванець "Народного фронту", депутат облради Богдан Файфура та кандидат від "Громадянської позиції", викладач Дубенського коледжу РДГУ Володимир Омельчук. Ще кілька партійних висуванців спробують реалізувати свої шанси на отримання мандата: "Правий сектор" представлятиме на виборах Валентина Сіньковська; партію "Воля" — Павло Гріннен; партію "Сильна Україна" — Олег Колодич, а Радикальну партію Ляшка — Роман Стасюк. Йтиме тут на вибори й кандидат Олег Ляшко — тезка лідера радикалів, який йде самовисуванцем і заради виборів навіть змінив прізвище. Також самовисуванцем йтиме й син депутата облради Михайло Корилкевич.

Округ №155: 17 кандидатів

На цьому окрузі вибори обіцяють бути найцікавішими. По-перше, тут найбільше кандидатів у депутати. По-друге, тут прориватиметься до парламенту колишній головний "регіонал" Рівненщини й екс-голова Рівненської ОДА Василь Берташ. По-третє, судячи з кількості людей близьких до нього серед кандидатів, тут готується якийсь технологічний сюрприз. Кандидату від Блоку Петра Порошенка Василю Яніцькому, якого тут вважають головним претендентом на депутатський мандат, варто було б добре подбати про захист результатів виборів. Для Берташа — це рідні райони. Саме тут від допоміг стати нардепом у 2012 році "регіоналу" Миколі Сороці. Тепер він тут балотується сам. Втім, схоже, саме з подачі головного конкурента має вже натомість сюрприз Василь Берташ — в останній день реєстрації кандидатом на цьому ж окрузі став його однофамілець та односельчанин Сергій Берташ, пенсіонер, член Народного руху, який, щоправда, йде самовисуванцем. Тут йдуть у депутати багато чиновників: держлісгоспи представлятимуть самовисуванець, директор ДП "Висоцьке лісове господарство" Віталій Сухович та кандидат від "Батьківщини", директор ДП "Млинівський держлісгосп" Олександр Мелещук. Також самовисуванцем іде начальник відділу освіти Дубровицької райдержадміністрації Ніна Стасюк. Висуванців партій, окрім вже згаданих Яніцького та Мелещука, ще п'ятеро: від партії "Воля" — Олександр Качановський; "Правий сектор" представить Юрій Кирикович; від Компартії — Іван Красько; від "Народного фронту" — Микола Ляхович та від Радикальної партії Олега Ляшка — Олександр Ширяєв. Щоправда, найбільше на цьому окрузі самовисуванців. Окрім вже згаданих, ідуть у депутати: безробітна Олена Ткачук; голова Наглядової ради ПрАТ "Готель "Салют" Вадим Татусь; підприємець Анатолій Полюхович; фінансовий директор ТОВ "МДС-Буд" Віктор М'ялик, скандально відомий у Рівному бізнесмен, гендиректор ТОВ "Анвіолія" Анатолій Пєхотін та безпартійний киянин Віталій Невмержицький, власник адвокатського бюро.

Округ №156: 8 кандидатів

Фаворитів двоє: кандидат від ВО "Батьківщина", колишній міський голова Сарн і колишній голова РДА Сергій Євтушок та висуванець Блоку Петра Порошенка, перший заступник голови облради Олександр Данильчук. У першого — хороший рейтинг у Сарненському районі, у другого — в Березнівському. Щоправда, невідомо ще, як позначиться на шансах Данильчука минулотижневий інцидент під час сесії облради, коли його вкинули до сміттєвого бака. Як і на інших округах, тут також ідуть у нардепи фронтовики, комуністи і "сильноукраїнці". Так, КПУ в 156-му окрузі представлятиме пенсіонер Віталій Боришевський, "Народний фронт" — журналіст Юрій Шарманський, "Сильну Україну" — пенсіонер, екс-"регіонал", екс-заступник голови облради Олександр Чуприна, Радикальну партію Ляшка — підприємець Олександр Васильєв. Найменше в цьому окрузі самовисуванців. Їх двоє: директор СГПП "Маяк" Анатолій Остапчук та безробітна Ксенія Павловська. До виборів у Верховну Раду України залишається трохи більше 20 днів. Цього замало, щоб розкрутити кандидата "з нуля", але цілком достатньо, щоб змінити шанси основних претендентів. Така коротка виборча кампанія — найкращий полігон для чорного піару. Коли достатньо часу, щоб компромат "пішов у люди", але занадто мало, щоб ефективно на нього відреагувати. Саме тому виборцям варто дуже уважно ставитися до інформації й добре думати перед тим, як ставити "галочку" в бюлетені. Від цього залежить майбутнє країни. За яке, до речі, вже заплачено кров'ю. Варто пам'ятати про це.
Олексій КРИВОШЕЄВ.
tag:Вибори-2014


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також