Під час війни на Рівненщині почали більше купувати дрова

424 0

Ми у соцмережах:

Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль перевіряє, як йде заготівля дров у лісництвах

Усе більше мешканців області обігрівають власні оселі дровами, використовуючи твердопаливні котли та грубки. Пам’ятаючи минулорічний досвід, закуповувати дрова почали ще з літа — і черги менші, і ціна нижча.

— Цього року змінилася процедура закупівлі дров для населення, — розповідає речниця Північно-західного управління лісового та мисливського господарства Світлана Думська. — Ці зміни допомогли набагато спростити процедуру закупівлі для людей. Стало простіше тим, що тепер людина може звернутися з проханням про купівлю дров у будь-яке лісництво. Раніше дозволялося звертатися лише до філій (тепер так називаються лісгоспи. — Прим. ред.), які були закріплені за певною територією. Тепер кожна філія приймає заяви та одразу видає рахунок до оплати. Платити також дуже зручно. Адже можна заплатити як готівкою, так і карткою через термінал або онлайн-банкінг. Також раніше для закупівлі дров в людей вимагали спеціальну довідку від сільської або міської ради, що у них справді є грубка або твердопаливний котел. Бо ціна на дрова для населення набагато нижча, ніж для приватних підприємств. Щоб не виникало спекуляцій, і було введено ці довідки. Однак зараз бажаючому продадуть до 6–8 кубів дров без довідки. Бо є розуміння, що саме такої кількості людині достатньо для опалення оселі.

Єдиною проблемою, яка може виникнути у бажаючих придбати дрова, є їхня доставка. Бо не завжди у філіях є вільний транспорт. Тому буває, що покупців просять самостійно забрати дрова, а для цього потрібна машина, яка може заїхати в ліс по ґрунтовій дорозі та забрати деревину. Через це, окрім вартості дров, треба врахувати й витрати на їхню доставку. Оскільки Рівненщина на 40% покрита лісами, то жодної проблеми з дровами для населення немає. Більше того, наші працівники заготовили дрова для Миколаївщини, де є проблема і з опаленням, і з деревиною. До речі, з початком війни попит населення на дрова значно збільшився.

Загалом вартість дров залежить від породи деревини та їхнього об’єму. Зазвичай одне домогосподарство купує до 8 метрів кубічних дров, яких вистачає на зиму. А це — одна повністю завантажена машина. Приблизна вартість такого об’єму колотих дров з сосни, берези або вільхи — 12 тисяч гривень, якщо з твердих порід — приблизно 20 тисяч гривень. А от колоди, які ще треба буде самим порізати і порубати, обійдуться в межах 7 тисяч гривень. Відомо, що мешканці Рівненської області уже закупили у лісгоспах 150 тисяч метрів кубічних дров.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також