Підготовка для візиту до гінеколога

1748 0

Ми у соцмережах:

візиту до гінеколога

Безліч жінок сприймає візит до гінеколога як вельми неприємну процедуру і відкладає зустріч із лікарем. Але йти все одно потрібно. Адже гінекологічний огляд - це перший крок до вирішення своїх жіночих проблем, можливість уникнути важких ускладнень і своєчасно виявити приховані небезпеки для здоров'я. Як підготуватися до огляду в гінеколога, щоб бесіда з лікарем і огляд на кріслі пройшли максимально комфортно для вас?

Як обрати найкращий час для візиту до гінеколога?

За відсутності скарг відвідувати гінеколога рекомендується раз на півроку. Оптимальний час для гінекологічного огляду - перші дні після завершення місячних.

Якщо у вас з'явилися ознаки порушення жіночого здоров'я (виділення, свербіж, неприємний запах із піхви, порушення менструального циклу, болі в ділянці малого таза), відвідайте лікаря якомога швидше. Огляд у гінеколога може проводитися під час менструації в невідкладних випадках - різкий біль або сильна кровотеча.

Як підготуватися до гінекологічного огляду?

Перед візитом до гінеколога спорожніть сечовий міхур і кишечник. Це позбавить вас больових відчуттів і полегшить роботу лікарю, коли він буде вручну обстежувати внутрішні органи через шкіру.

Перед тим, як іти до лікаря, прийміть душ і одягніть свіжу білизну. Підмивайтеся, не докладаючи спеціальних зусиль. Не потрібно спринцюватися і використовувати дезодоровані засоби, оскільки все це зіпсує реальну картину мікрофлори вашої піхви, і мазок буде неінформативним.

Утримайтеся від статевих контактів протягом трьох діб перед візитом до гінеколога, оскільки залишки насінної рідини партнера дадуть недостовірні результати аналізу. Також не варто вживати алкоголь за день до відвідування лікаря.

Нині виявляється дедалі більша кількість гінекологічних захворювань, деякі з них помітно "помолодшали". Це можна пояснити не тільки погіршенням екологічних умов середовища, а й відсутністю елементарної грамотності жінок щодо свого здоров'я.

До гінеколога найчастіше йдуть тоді, коли виникають проблеми або необхідно пройти медогляд. Треба сказати, що для того, щоб вчасно виявити інфекцію, ерозію або іншу патологію та вжити вчасно заходів, необхідно проходити огляд у гінеколога не менше ніж один раз на рік.

Багато дівчат і жінок, які йдуть на прийом до гінеколога вперше, ставлять запитання про те, які правила відвідування гінеколога. І дійсно, такі правила існують.

Для проходження огляду не обов'язково виголювати волосся, але слід зауважити, що його відсутність дає змогу довше зберегти свіжість в інтимній зоні, особливо це актуально, якщо ви вирішили відвідати гінеколога після робочого дня.

У який період краще йти?

Для огляду найкращими днями є перші дні після закінчення місячних. У цей момент організм жінки дещо ослаблений, і можна виявити навіть "дрімаючу" інфекцію. Багато досліджень шийки матки та її лікування (як припікання ерозії, наприклад) також проводяться в цей період.

Не має сенсу йти до гінеколога під час місячних, оскільки це унеможливлює нормальний огляд, і не дасть змоги зняти мазки на наявність інфекції. Але якщо у вас стався збій циклу, і виділення з'явилися невчасно, тоді краще звернутися за консультацією до лікаря.

Яка інформація необхідна для лікаря?

Бесіда з лікарем - перший етап огляду в гінеколога. Лікар поцікавиться причиною вашого візиту: прийшли ви до нього для профілактики чи з конкретною скаргою. Він попросить вас розповісти про себе таке:

  • Чи є у вас скарги на порушення сечостатевої функції - висипання, виділення, біль у ділянці статевих органів, дискомфорт під час сечовипускання або сексу.
  • Інформація про менструації - в якому віці почалися місячні, чи немає, тривалість і рясність менструацій, наявність симптомів ПМС. Повідомте лікарю дату останньої менструації.
  • Інформація про дітородну функцію - чи були у вас вагітності (пологи, аборти, викидні), ускладнення під час вагітності. Лікар запитає про ваші плани мати дітей.
  • Дані про статеве життя. Лікар поцікавиться про наявність статевого партнера, чи обстежений він на статеві інфекції, про застосовані методи контрацепції.
  • Гінекологічні захворювання. Лікар запитає, коли був ваш попередній візит до гінеколога і який висновок видав лікар. Поцікавиться перенесеними хворобами та операціями.
  • Повідомте лікаря, чи є у вас алергічні реакції, і чи приймаєте ви будь-які ліки в даний час.

Отриману від вас інформацію лікар запише у вашу історію хвороби. Ця інформація конфіденційна. Лікар збереже в таємниці все, що від вас почув.

Рекомендації лікаря гінеколога Рівного.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також