Підступні мікроби

2495 0

Ми у соцмережах:

Підступні мікроби

Внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів та води виникають такі захворювання, як черевний тиф, дизентерія, а також харчові токсикоінфекції, зокрема сальмонельоз. Джерелом інфекції може бути заражена людина з клінічними проявами, або так званий носій.

Внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів та води виникають такі захворювання, як черевний тиф, дизентерія, а також харчові токсикоінфекції, зокрема сальмонельоз. Джерелом інфекції може бути заражена людина з клінічними проявами, або так званий носій. При сальмонельозі джерелом інфекції також можуть стати тварини або птахи — при споживанні інфікованого м’яса, а також при порушенні режиму забою, транспортування і зберігання туш, при розробці сирого і вареного м’яса на одних дошках, при споживанні інфікованих яєць. В харчах мікроби можуть не тільки довго зберігатися, а й розмножуватися при кімнатній температурі, особливо в молоці, м’ясному фарші, бульйоні, салатах, кондитерських виробах з кремом. Щоб не захворіти, слід вживати лише кип’ячені молоко та воду. Забороняється вживати в їжу консерви, які зберігаються у відкритих банках або закритих, але які здулись. Велике значення має кулінарна обробка: качине м’ясо слід довго просмажувати, бо ці птахи часто за життя бувають заражені сальмонелами; качині яйця необхідно варити 15-20 хв., м’ясо — 2-3 год. Зберігати продукти, які швидко псуються, слід при температурі не вище + 4°С. При харчовому отруєнні потрібно промити шлунок, випивши розчин 2-3 літрів води з 2 столовими ложками соди і викликати блювоту. Вжити 100-150 мл слаборожевого розчину марганцевокислого калію, терміново викликати лікаря або доставити потерпілого в лікарню. При дизентерії прийняти левоміцетин, при появі рідкого стільця з кров’ю потрібна термінова госпіталізація.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також