Підтвердження діагнозу не доведеться чекати тижнями

1708 0

Ми у соцмережах:

Підтвердження діагнозу не доведеться чекати тижнями

Уже кілька місяців на базі обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом працює лабораторне відділення, де роблять відповідні аналізи. Щоправда, якщо результат аналізу виявляється позитивним, його відправляють на підтвердження до Луцька чи Києва. Чекати відповіді доводиться кілька тижнів. Невдовзі ситуація може змінитись — медики планують підтверджувати аналізи на ВІЛ у Рівному.

— Спеціальне обладнання, яке ми маємо закупити, дозволить сповіщати людину про результат аналізу уже за кілька днів, — розповідає Олена Гандзюк, головний лікар центру. — Тож можете уявити, що зараз відчуває людина, чекаючи результату два-три тижні, коли є інформація, що він може виявитися позитивним. Олена Гандзюк розповідає, що з кожним роком виявляється все більше ВІЛ-позитивних людей: — Якщо торік було 100 осіб, то цього року уже виявили 185. Однак це свідчить не стільки про поширення самого захворювання, скільки про збільшення виявлення інфекції. Цього року ми запланували обстежити 5% населення області. Для цього виділено 300 тисяч гривень. Однак бажаючих обстежитися виявилося менше. Змусити ж мешканців області здати аналіз ми не можемо. Адже, згідно з законом, обов’язково обстежитися на ВІЛ мають лише донори. Для вагітних таке обстеження є добровільним, однак майже всі вони його проходять. Нині готується закон, згідно з яким перелік категорій людей, для яких це обстеження буде обов’язковим, збільшиться. Імовірно, до нього увійдуть вагітні, працівники дитсадків, шкіл, лікарень та ін. А також ми зможемо обстежувати дітей до 14 років без згоди батьків.

Довідка «РВ» Станом на 1 жовтня цього року на Рівненщині зареєстровано 912 ВІЛ-інфікованих. З них понад 75% — люди віком до 35 років. Діагноз СНІД встановлено у 114 осіб. Померло від цієї хвороби 40 осіб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також