Пікетували, щоб ремонти не перетворились на «гречку»

1768 0

Ми у соцмережах:

Пікетували, щоб ремонти не перетворились на «гречку»

На минулу сесію міської ради Рівного прийшли з плакатами голови ОСББ, які звинуватили міських депутатів в адміністративному підкупі. Йшлося про виділення бюджетних коштів на капітальні ремонти будинків.

Нібито багатоповерхівкам, де не створено ОСББ, хтось з депутатів пообіцяв повністю оплачувати ремонт з бюджету — такі оголошення було наклеєно в під’їздах деяких будинків. Тоді як будинки, де діють ОСББ, ремонтують лише на умовах співфінансування з мешканцями. Голови ОСББ вважають, що це може бути черговою схемою до майбутніх місцевих виборів. У зверненні голови правління Ради голів ОСББ Романа Алексейчука це було прирівняно до масового асфальтування дворів під час передвиборчої кампанії. Тобто перетворення адміністративного ресурсу в «передвиборчу гречку». І хоч конкретних прикладів голови ОСББ не навели і прізвищ депутатів-благодійників за бюджетні кошти не назвали, та деякі рішення з цього питання було прийнято. Зокрема, було домовлено, що ОСББ запропонують кандидата на радника міського голови, який буде стежити за виділенням коштів на капітальні ремонти будинків.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

Відповідно до чинних законів України, ми жодного відношення до будинків не маємо, тому ремонтувати їх так, як це було в радянський час, вже не маємо права. Не знаю, хто саме був підбурювачем ситуації, але це сталося вчасно. Ще місяць тому ми провели нараду, на якій вирішили розробити загальну для всіх будинків програму. Надалі відремонтувати будинок можна буде лише через цю програму. Вкотре наголошую: де-юре дев’ятиповерховий будинок на Північному чи Ювілейному нічим не відрізняється від будинку в Басовому Куті, де живе одна людина. Підхід до них буде однаковий. Іншого не буде!

У сфері обслуговування житла прийнято всі закони, як вимагає МВФ. Це ваш будинок, отже, ремонтувати його маєте ви. Але ж ми відрізняємося від Польщі і Німеччини, де діють такі ж правила, бо зарплати у нас інші. Ми це розуміємо, тому в Рівному діють муніципальні програми. Всі ці програми, за моєї особистої підтримки, будуть на користь ОСББ. Тобто по всіх напрямах ОСББ завжди буде отримувати більше. Єдиний вихід із ситуації, що склалася, — створення ОСББ. Якщо зараз створюються управлінські компанії, то це не від хорошого життя, а лише тому, що не всі створили ОСББ.

До кінця року, подобається це комусь чи ні (це не від мене залежить, а в державі такі закони прийнято), закриються всі жеки, закінчиться вся «совєтчина». До того часу в нас буде розроблена міська програма, яка матиме чітку градацію. У ній ОСББ будуть мати стопроцентну перевагу по всіх напрямах. Окремо виділимо будинки, визнані аварійними. Для них, безумовно, буде якась пільга. Щоб не сталося біди. І третя категорія — це гуртожитки, де живуть найбідніші люди — там також буде окрема процентна шкала співфінансування ремонтів. Але однаково все буде на користь ОСББ.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також