«Після їдалень у Рівному — взятись за шкільні спортзали»

594 0

Ми у соцмережах:

«Після їдалень у Рівному — взятись за шкільні спортзали»

Торік звільнилася з посади заступниця міського голови Рівного Марина Кузмічова, яка найбільше запам’яталася своєю активністю з ремонту шкільних їдалень та туалетів. Зараз вона — начальниця відділу культури, спорту, молоді та туризму в Гощанській селищній раді. Але продовжує опікуватися шкільними закладами, тільки вже — за благодійні кошти. Нещодавно у соцмережах вона показала фото їдальні для молодших класів у ліцеї № 12: до та після ремонту. За її словами, бюджет перевтілення склав понад 1,1 мільйона гривень, з яких 900 тисяч гривень дала швейцарська організація

Марина Кузмічова, координаторка проєкту благодійної організації «Серце дітям України»:

— З благодійним фондом працюю на волонтерських засадах і зарплати за це не отримую, бо ж маю основну роботу в Гощанській громаді. Чому за це взялася? Хочеться, щоб діти мали сучасне комфортне середовище — зручне і безпечне. Школи — доволі закрита система. Деякі керівники досі оглядаються, а що потім «там» нагорі скажуть? Але є директори, які радо йдуть на контакт. Те, що я була на посаді заступниці міського голови, допомогло мені оцінити реальну картину по всіх школах і визначити найбільш проблемні точки. Коли з міського бюджету раніше виділяли кошти на ремонт у шести закладах, то встигли зробити половину: для шкіл №№ 25, 28, 11 і почали для молодшої ланки у № 12, а чи встигли щось у № 19 — не знаю.

З кабінетами завжди було простіше, бо їх власним коштом часто ремонтують батьки. А от на місця загального використання коштів завжди не вистачає: їдальні, санвузли, спортзали. Залучати гроші на такі потреби важко. Скажімо, непросто було пояснювати нашим давнім швейцарським партнерам, чому в нас потребують ремонту саме їдальні. Бо в них інша система: там діти приносять із собою ланчбокси, а звичної нам системи харчування в їхніх школах немає. Але вдалося зацікавити — і справа пішла.

Минулого року ми зробили їдальню у ліцеї № 2 — це був своєрідний експеримент. Спеціально поставили там диванчики, щоб діти могли приходити на перервах, заряджати у розетках свої гаджети. Цього року відремонтували їдальню у ліцеї № 12. Дизайнерка Людмила Бондарчук працювала безкоштовно, розробила проєкт, супроводжувала вибір матеріалів. МЇї задум допомогли втілити у Крафт Груп, меблі вийшли просто неймовірні — зі своїми партнерами вони домовилися і меблі нам обійшлася дешевше: орієнтовно у 450 тис. замість 650 тис. За свою роботу, за складання меблів гроші не взяли. Багато є хороших людей, які хочуть і готові допомогти. Деякі підприємці дають велику знижку, тож матеріали йдуть за собівартістю, а за свою роботу коштів не беруть.

Але є складнощі: легше зробити там, де їдальня іде окремо від кухні. Бо де спільно, там на ремонт потрібні дуже великі кошти і робити його треба одночасно. Ідеальний варіант, якби долучалася громада і було співфінансування з міського, обласного чи держбюджету (в цьому році анонсувалася програма Олени Зеленської про ремонт харчоблоків). От якби місто оплатило ремонт кухні, то ми могли б знайти кошти на їдальню, наприклад. Або вони беруть на себе один поверх, а ми вже ремонтуємо санвузли на інших. Якщо вдасться знайти кошти, буде чудово.

Надалі було б добре взятися і за спортзали. Бо з ними дуже різна ситуація по школах. Сподіваємося, що до нас ще приїдуть якісь делегації з-за кордону, спонсори, а ми покажемо їм, як було «до» і що вдалося зробити. Також хотілося би більшої співпраці з міською владою і батьками, щоб вони самі прийшли і сказали, що є така-то потреба, а потім стежили, підремонтовували. Чекаємо, хто наступний постукає у наші двері.

Спілкувалася Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також