Після прохання Третяка відкрити для коронахворих обласну лікарню Коваль заговорив про «диванних експертів»

5310 0

Ми у соцмережах:

Під час засідання комісії

За перші два тижні березня загалом в Рівному було 140 хворих, а за останні два-три дні ця цифра збільшилася до 247. Тому саме в обласному центрі чиновники першими відреагували на збільшення числа хворих. У вівторок, 16 березня, міський голова Олександр Третяк терміново скликав засідання міської комісії ТЕБ і НС, де оголосив, що в центральній міській лікарні 200 із 300 ліжкомісць уже зайняті пацієнтами. Тому звернувся до керівництва області відкрити для прийому хворих на COVID-19 обласну лікарню. Разом із тим, він припустив, що з такою динамікою Рівне замість «жовтої» зони може потрапити одразу в «червону». І це призведе до переведення шкіл на дистанційну форму навчання, припинення роботи громадського транспорту і заборон в роботі для дрібного бізнесу.

На ці слова відреагував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, який уже наступного дня, 17 березня, проводив засідання обласної комісії ТЕБ і НС. І попросив «диванних експертів не нагнітати ситуацію у боротьбі з коронавірусом», а на прохання приймати хворих на COVID в обласній лікарні відповів категоричною відмовою.

Олександр Третяк, міський голова:

Звертаюся до обласної комісії ТЕБ і НС про відкриття обласної лікарні для лікування хворих на коронавірус. Адже центральна міська лікарня уже протягом року активно працює, і чимало наших профільних лікарів залишаються без практики, бо відділення було перепрофільовано. Фактично в кожній області кожен обласний заклад відкритий для лікування хворих на COVID-19. Лише в Рівному обласні заклади до цього процесу фактично недолучені.

Віталій Коваль, голова Рівненської ОДА:

Можливо, хтось забув, що вибори уже давно закінчилися, а почалася робота. Зонування встановлює центральна комісія ТЕБ і НС. Обласна комісія може посилити заходи в регіоні. Проте ні одна територіальна громада не має повноважень вказувати, що робити обласній чи державній комісіям.

Уже триває 12-й місяць, як ми боремося з COVID-19. Ті спекуляції, які зараз виникають, дивні. Рекомендацій від диванних експертів у галузі охорони здоров’я та життя населення ми не сприймаємо. У нас один із найменших показників смертності населення від COVID-19 по Україні. Наші рівненські лікарі та санепідеміологи достойно впоралися із першою хвилею. Тому вони знають, що їм робити.

Щодо відкриття обласної лікарні. Обласна клінічна лікарня зараз є основним закладом, який надає ургентну допомогу для більшості хворих в області. Наголошу, що з державного бюджету саме міська лікарня отримала понад 100 млн грн фінансування, із яких близько 10 млн пішло на відкриття кисневої станції. Якщо буде видно, що показники справді перебирають ліміт, то у нас є план Б, який передбачає прийом хворих з Рівного у районних лікарнях.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар області:

Станом на ранок 17 березня у нас було 433 нових випадки захворювання на коронавірус. Якщо рахувати з початку року, то це найвищий показник. Хоч пік в області був 19 листопада 2020 року, тоді було зареєстровано 612 нових випадків. У березні йде прогнозоване збільшення динаміки захворювання як грипу, так і COVID-19. Летальність в області — 1,27%, хоч по Україні 1,9%. Наразі Рівненщина перебуває у «жовтій» зоні. Всі показники свідчать, що регіон не перевищив цих показників. Найвища захворюваність — у Рівненському та Дубенському районах, проте нас рятують Сарненський та Вараський райони, де захворюваність набагато менша.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також