Пісню архімандрита ПЦУ з Дубна виконав підліток, який збирає гроші для ЗСУ (ВІДЕО)

1992 0

Ми у соцмережах:

Пісню архімандрита ПЦУ з Дубна виконав підліток, який збирає гроші для ЗСУ (ВІДЕО)

12-річний Олесь Шевчук з Рівненщини, який у 2022 році потрапив в етер до російських пропагандистів через виконання в Німеччині пісні "Was wollen wir trinken", знявся у кліпі та заспівав авторську пісню намісника Свято-Миколаївського чоловічого монастиря ПЦУ у Дубні архімандрита Меркурія. Кліп "Стрій" презентували на YouTube, він присвячений українським захисникам та захисницям.

Участь у зйомках взяли військові, медики, поліцейські, рятувальники, священники та волонтери. Так дубенчанин хоче зібрати гроші для ЗСУ, батько хлопця — також у війську, розповіла Суспільному матір Олеся - Вікторія.
 

Ідея пісні та створення кліпу
Вікторія Шевчук розповіла, що хлопець відвідує недільну школу, а кліп, присвячений захисникам та захисницям, другий:
- Він у нас постійно співає. У 2020-му році йому створили кліп на авторську колядку, вона облетіла майже цілий світ. У 2022 році на День захисників та захисниць настоятель Свято-Миколаївського монастиря отець Меркурій виставив в соцмережах пісню, яку він сам награвав і сам співав — вітав кума з Днем захисника України. Олесь сказав, що хоче співати цю пісню.
Я приїхала до отця Меркурія і кажу: «не знайшли в інтернеті ні слів, ні музики цієї пісні. Може, ви дали б якесь посилання, де ви її взяли?». Він так засміявся, і, каже: «ви її не знайдете. Це моя пісня і моя музика». Він спочатку не хотів її давати, оскільки вважав недопрацьованою, але малий її вже вивчив.

Вона додала, що над музикою спочатку працював отець Меркурій і створив мінус:
- Почалася робота над тією піснею, було дуже важко, тому що ця пісня була задумана як рокова. Тим зайнявся Олексій Мосійчук, він гарно робить аранжування до пісень. Він казав, що більш естрадного спрямування і награти цю пісню було важко — саме в роковому варіанті, ще й дитина співає, а не якийсь там дядько схриплим голосом.

Для вокальної підтримки вирішили залучити священників з інших храмів Дубенщини, зазначила мама Олеся. Після того виникла ідея створити кліп та зібрати гроші для армії:

-Всі пішли нам назустріч: поліція, пожежники, інженерний полк, і хлопці з інженерної бригади. Ніхто нам не відмовив і ми вирішили об'єднати це діло. Ми хочемо показати, що люди сильні, не втомилися, всі разом.

Отець Меркурій про пісню та кліп
Настоятель Свято-Миколаївського монастиря Меркурій розповів, що ця пісня — одна з тих, яка є у його збірнику:
- Маю таке хобі. Але ця після — одна з моїх не найулюбленіших. Приспів крутився ще на початку повномасштабної війни, потім я її закинув. Думав, треба доробити, як то кажуть — дописав на коліні. Вона ні з ким не пов'язана, але я нею привітав свого кума. Я вже забув про неї, а тут прийшла Віка, мама Олеся, і сказала, що він хоче її співати. Я й дозволив.
Він додав, що не хотів брати участі у записі, однак — долучився:
- Як я грав, то уявляв, як вона має звучати. Мені почали скидати перші версії. Я її писав як рокову, тяжку, з жирних рокових інструментів. Але вийшло як вийшло, дитина ж співає, через це додали чоловічий спів".
У листопаді 2022 року ігумен Меркурій цією піснею вітав кума

Олесь в етері російських пропагандистів
Матір хлопця розповіла, що Олесь любить переспівувати повстанські пісні, а також вчить сучасні патріотичні пісні:
- Влітку 2022 року він представляв Україну на фестивалі в Німеччині. Ми тоді зробили такий ажіотаж. Він співав німецьку пісню "Was wollen wir trinken", перший стовпчик переробили на українську мелодію. Вирішили, що якщо українці приїжджають в Німеччину і співають німецькою, то це для них приємно. Це те ж саме, якби німці приїхали до нас співати українською.
З її слів, у Tik-Tok відео з цією піснею набрало більш як два мільйони переглядів, а також потрапило до етеру новин російської пропагандистки Скабєєвої:
- Ми вибрали цю пісню, тому що її дуже люблять наші хлопці [військові — ред. ]. Її ще айдарівці у 2014-му році під гітари співали. Але от саме кацапи вирішили, що ця пісня — це гімн німецького Люфтваффе. Це хтось із Росії знімав, потім залив на Tik-Tok і просто підписували "Украинские дети поют гимн нацистов". За цим всім воно й пішло до Скабєєвої на канал.

Плани на майбутнє
Вікторія повідомила, що Олесь постійно бере участь у конкурсах та посідає призові місця:
- Хоч йому тільки 12 років і він у сьомому класі, але з восьмого класу ми, можливо, будемо пробувати вступати до ліцею імені Героїв Крут. Там ліцей хоч і військовий, але там розвивають всі вокальні здібності, вчать на капеланів.

Збір грошей військовим
Картку для збору грошей відкрили на ім'я батька Олеся, який зараз у війську:
- Якби ми оголосили, що ми автівку закриємо для волонтерів, чи дрона, можливо, збір просувався б швидше. Ми сказали, що будемо відштовхуватись від того, скільки буде коштів. Наперед, на що ці кошти підуть, ми не оголошували.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також