Пити потрібно не для ефекту, а для задоволення

1497 0

Ми у соцмережах:

Пити потрібно не для ефекту, а для задоволення

«Пити потрібно вміти, — радить Дмитро Сидоренко, президент Асоціації сомельє України. — У нас же багато хто любить пити «для ефекту», а в усьому світі прийнято ще й для задоволення. Адже винороби й інші алковиробники вкладають свою працю в те, щоб людина відчула цікавий смак, а не просто сп’яніла. Тому закуска, по-перше, повинна підкреслювати смак напою, а не забивати його. Ну, і по-друге, — перешкоджати швидкому сп’янінню».

Грамотний святковий ритуал повинен починатися з аперитиву. Випийте за 20–30 хв. до «посадки» за стіл келих шампанського або 50–100 г вина — це підготує печінку до подальшої роботи з «утилізації» алкоголю. Якщо ви хочете підкреслити смак вина, то не охолоджуйте його занадто сильно, вийміть пляшку з холодильника за годину до відкривання. Те ж стосується і коньяку, його взагалі потрібно подавати кімнатної температури. Звичайно ж, ніхто не скасовував правила не змішувати різні напої. Але якщо зробити перерву, то підвищити градус можна. Скажімо, проводжаєте старий рік ви з вином, потім виходите на вулицю, гуляєте, дихаєте повітрям або, залишаючись у квартирі, танцюєте (все це прискорює знешкодження випитого алкоголю), а потім переходите на міцні напої. Ну, і звичайно ж, контролюйте себе: якщо язик почав заплітатися, пропустіть кілька чарок і попрацюйте як слід виделкою.

Яке спиртне чим потрібно закушувати Шампанське: оливки, маслини, горішки, сир, яблука Сухе вино: нежирне м’ясо (до червоного вина), риба (до білого вина) нежирні салати, рагу, сир Солодке вино: холодець, солодке, фрукти Горілка: сало, жирне м’ясо і риба, бутерброди з ікрою, олів’є, квашені і солені огірки та помідори Коньяк: смажені морепродукти, печінка, лимон, апельсин, молочний шоколад з горішками

Поради спеціалістів Борис Шейман, головний токсиколог МОЗ України, професор: — Якщо відбулося передозування, потрібно прийняти сорбенти (наприклад, пачку активованого вугілля) — вони відтягнуть на себе побільше алкоголю і зв’яжуть його, після чого, через 10 хв., постаратися викликати блювоту. Якщо не виходить, потрібно викликати «швидку». Медики зроблять промивання шлунка і поставлять крапельницю — це допоможе на 100%. Ну, а якщо людина ставить перед собою завдання показати, що може пити нарівні з більш «досвідченими товаришами», то їй потрібно налягати на жирні страви — жир обволікує шлунок і перешкоджає всмоктуванню алкоголю. Але коли він, нехай із затримкою, все-таки всмокчеться, то на людину може очікувати розплата — тяжке похмілля. Краще лікування таке ж — штучна блювота. Також можна підстрахуватися і купити перед святом один із препаратів, що прискорюють знешкодження алкоголю в печінці. Борис Скачко, врач-реабілітолог, дієтолог: — Якщо ви допилися до того, що погано орієнтуєтеся в просторі, попросіть дати вам подихати нашатирним спиртом або випийте склянку води з кількома краплями цього засобу. Його пари швидко приведуть до тями. А якщо вранці ломить голову, очищайте організм за допомогою рідкої їжі — овочевих супів і борщів. Вони багаті на мікроелементи, що прискорюють виведення токсинів. Сергій Ткач, головний гастроентеролог МОЗ України, професор: — Іноді можна почути поради, що, мовляв, приймайте якісь продукти і вони підсилять вироблення ферменту (алкоголь-дегідрогенази), що знешкоджує спирти. Це міф. Активність алкоголь-дегідрогенази в кожної людини закладається від народження і вплинути на неї неможливо. Вона залежить від спадковості. Якщо предки пили, то в спадкоємців вироблення буде підвищене. Але разом з ним може бути підвищений і потяг до спиртного. А щоб зменшити удар, який люди завдають важким застіллям, потрібно під час їжі прийняти один із препаратів, що містить травні ферменти. Вони продаються в аптеці без рецепта.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також