Півмільйона — за 18 соток біля "Швейцарії"

2933 0

Ми у соцмережах:

Півмільйона — за 18 соток біля 

З хабаром на таку суму за сприяння у вирішенні "земельного питання" затримано сільського голову Обарова Івана Тимощука. Операція із затримання хабарника відбувалась на території готельного комплексу "Швейцарія", який належить Олексію Хахльову, екс-зятю Ющенка. А сама земельна ділянка, за яку сільський голова вимагав гроші, розташована якраз навпроти цього ж готелю.

Іван Тимощук Обарів Міліція констатує: на Рівненщині — це рекордний хабар. З тих, які вдалося виявити. Бо ціна "земельного питання" у селах навколо Рівного загальновідома: не менше тисячі доларів за сотку. Як кажуть правоохоронці, здебільшого претенденти на землю таки платять хабарнику, а не йдуть в міліцію. Володимир Мамай, заступник начальника УБОЗ УМВС України в Рівненській області:

— 27 листопада минулого року до нас звернувся мешканець Житомирської області. Він планував переїхати жити на Рівненщину і для цього пригледів будинок, який продавався в Обарові, через став навпроти комплексу "Швейцарія". Однак той будинок був свого часу перебудований власниками з колишнього млина, без відповідних дозвільних документів, і щоб оформити право власності на сам будинок, землю під ним та чималу прилеглу територію, чоловіку довелося ходити по численних інстанціях. Зрештою все вперлося у те, що "вирішити питання" можна тільки за відповідну винагороду... Ми зареєстрували кримінальне провадження за статтею "Одержання хабара" і з'ясували, що й власник будинку близько десяти років неодноразово звертався в сільську раду із заявами й клопотанням, щоб все оформити як слід, але безуспішно — за кожен крок треба було платити. Зокрема, за оформлення земельної ділянки просили 5, 10, а то й 15 тисяч доларів... Коли будинок перейшов у власність житомирянина й він звернувся із заявою щодо оформлення прилеглої території, сільський голова, який йому вже в дечому допомагав за винагороду, назвав "ціну питання" — тисяча доларів за кожну сотку землі... Затримували голову так. Житомирянин оселився в готелі "Швейцарія" й домовився із сільським головою, що на території цього комплексу він і віддасть йому гроші за "потрібне" рішення сесії сільської ради. Голова був обережним і, вочевидь, добре обізнаним з методами нашої оперативно-розшукової роботи. Бо виставив на території своїх людей, так звані "фішки", які мали дивитися, чи немає чогось "підозрілого". Та й сам брати гроші не наважився, а залучив посередника, який мав їх отримати та покласти в його авто Однак це не допомогло. П'ятнадцять працівників УМВС провели операцію успішно. Сільського голову затримали на виїзді з готельного комплексу разом з хабаром — це 504 тисячі гривень. Чому саме така сума? Так було обумовлено — за 18 соток землі 18 тисяч доларів або ж відповідна сума у гривнях. А через годину оперативники затримали в Рівному й посередника з його "долею" — він отримав від житомирянина 50 тисяч гривень за посередництво й те, що в подальшому посприяє належному оформленню всієї необхідної документації на землю. Це чоловік з Рівного, який є приватним підприємцем й займається наданням послуг із землевпорядкування та виготовлення необхідної документації на землю. Сільський голова та "посередник" затримані й поміщені поки на три доби в ізолятор тимчасового тримання. Вирішується питання про оголошення їм підозри у вчиненні вказаного злочину та обрання останнім запобіжного заходу. Триває досудове розслідування.
Иван_Тимощук_Обарив
Іван Тимощук
До речі, серед грошей, які передали хабарнику, не всі були справжніми — частина з них була, як висловився п. Мамай, імітаційна, тобто надрукована спеціально для цієї операції. Що ж до того, чому люди платять великі суми хабарів, а не скаржаться на вимагачів у міліцію, то Володимир Мамай пояснює це так. Люди вважають, що невідомо ще як там суд згодом вирішить з хабарником, а ось те, що документ на землю буде анульовано і доведеться "вирішувати питання" заново з наступним посадовцем — факт. Таке припущення виглядає логічним. Приміром, в Обарові ціна у тисячу, а то й півтори тисячі доларів за сотку землі відома не перший рік. Як і те, що існують різні схеми, як ту землю отримати, домовившись із сільрадою. Так, у 2011 році в Обарові вже був гучний скандал, пов'язаний із тим, що 43 щасливчики, котрі стали власниками безкоштовних земельних ділянок — це начебто родичі, друзі та сусіди місцевого сільського голови, а також депутати, правоохоронці та бізнесмени, багато з яких до цього до села не мали жодного відношення. Тим часом як не одній багатодітній родині з Обарова та сусіднього села Ставки, яке також належить до цієї сільради, в отриманні земельних ділянок відмовили. Згодом були й інші факти чи підозри у корупційній складові й навколо виділення землі на території села. А в лютому цього року сільського голову навіть... оштрафували. Представники Держслужби боротьби з економічною злочинністю, а також прокуратура району з'ясували, що голова сільської ради Обарова був у курсі того, що один з депутатів сільради претендує на земельну ділянку, однак не повідомив про це антикорупційні служби, зважаючи на наявний конфлікт інтересів і безпосередню зацікавленість депутата в прийнятті рішення на його користь.
Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.
tag:Хабар tag:Обарів


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також