Пиво замість віскі. До чого призведе підвищення цін на алкоголь на Рівненщині

1691 0

Ми у соцмережах:

Пиво замість віскі. До чого призведе підвищення цін на алкоголь на Рівненщині

Проєкт постанови Кабміну, яким пропонувалося підвищення мінімальних цін на алкоголь, спочатку було винесено на обговорення на сайті Мінекономіки, а потім звідти видалено. І не тому, що в уряді передумали. Скоріше за все, стала відома реакція виробників та реалізаторів алкоголю, незадоволених тим, що подорожчати мають не всі алкогольні напої, а також непропорційним збільшенням вартості різних його видів. Чому вино має подорожчати, а пиво ні? Чому горілка має подорожчати не так сильно, як її конкурент — віскі? Поки що пропонуємо проєкт постанови та коментарі зацікавлених осіб.

Пропонований Кабміном розмір збільшення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на різні види алкогольних напоїв:

— на горілку та лікеро-горілчані вироби — на 13%;

— на віскі, ром та джин — на 25%;

— на коньяк або бренді — на -11–12%;

— на виноробну продукцію, у тому числі неігристі вина — на 62%;

— на сидр, пері, вина, вермути та інші зброджені напої, фактична міцність яких з 1,2% до 22% — на 61–71%;

— на ігристі вина та газовані винні напої — на 28%.

Мар’ян Года, директор рівненського пивзаводу:

— Мене дуже здивував цей проєкт постанови Кабміну. Скажу, що ще невідомо, чи його ухвалять. Однак добре, що там нічого не було про пиво. Ця постанова стосується винятково важких напоїв. Зараз важко прогнозувати, на скільки зросте вартість горілки, вина та коньяку, якщо цю постанову ухвалять. Бо там зазначено відсотки, а не конкретні цифри. Щоправда, якщо це станеться, то для виробників легких алкогольних напоїв, до яких належить пиво, буде позитив. Адже статистика свідчить, що люди набагато більше споживають важких напоїв. Зокрема, горілки. Через це між виробниками пива і горілки завжди була конкуренція. Якщо покупець випив горілки, то значить, він вип’є менше пива. І навпаки. Цікаво, що виробники горілки використовували різні методи боротьби за покупця. Зокрема, брудні. Вони замовляли різні псевдонаукові дослідження, що пиво шкодить для здоров’я. Але це усе бізнес.

На мою думку, ця постанова завдасть більше шкоди, ніж податків. Бо зараз алкогольні напої й так споживають мало. Це пов’язано з тим, що здорові чоловіки з грішми зараз перебувають на фронті. В тилу залишилися переважно пенсіонери та хворі люди з малим достатком, які не мають можливості вживати алкоголь. Також збільшилася кількість тих виробників алкоголю, які працюють в тіні. Тобто люди не сплачують податків. Якщо акциз підняти, то все більше виробників піде у тінь.

Юрій Терещеня, директор з розвитку компанії «Північ-центр», яка спеціалізується на оптовій торгівлі алкоголем:

— Медаль завжди має дві сторони. Очевидно, Кабмін хоче збільшити надходження до бюджетів, щоб стимулювати всі сектори економіки. Однак іншою стороною медалі є те, що контрафактний алкоголь нікуди не зник. Хоч усім чесним виробникам та постачальникам влада обіцяла розібратися з тим, хто працює в тіні та не сплачує податків. Але я бачу цих людей щодня. Вони вільно працюють на ринку та не платять податків. За таких умов підняття акцизу відіграє вирішальну роль. Бо офіційні підприємці робитимуть все відповідно до букви закону. Однак люди, які продають контрафактний алкоголь, будуть на цьому ще більше наживатися. Вони ж податків не сплачують. Разом з тим, на ринку стане більше нелегального алкоголю. Бо мешканець Рівненщини, який уже зараз не може купити пляшку алкоголю за 89 гривень, після подорожчання спиртного шукатиме альтернативу. Альтернатива — це люди, які не сплачують податків.

Для розуміння ситуації, державний регулятор ввів індикатив на алкогольну продукцію. Тобто постачальник не може продавати алкоголь дешевше від зазначеного цінового порога. Однак сірому постачальнику на індикатив байдуже. Вони продають літр спирту по 60 гривень. І виходить, що офіційний постачальник продає пляшку алкоголю до торгової точки по 89–90 гривень, а нелегальний по 20–30 гривень. Якщо уряд ухвалить цю постанову, то у легальних постачальників продажі впадуть, а в сірих лише зростуть.

Також людей, які на цьому розуміються, дивує пропозиція підняти акциз на вина на 62%. Це буде катастрофа. Зрозуміло лише одне: якщо це зробити, то це просто вб’є винну галузь в Україні, яка й так переживає зараз не найкращі часи.

Записав Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також