Півтори тонни батарейок з Рівного відправлять на утилізацію в Польщу

913 0

Ми у соцмережах:

Півтори тонни батарейок з Рівного відправлять на утилізацію в Польщу

1572 кілограми відпрацьованих батарейок, зібраних у 15-ти пунктах по всьому Рівному, у вівторок, 1 вересня, вивезли з території області. Це вже друга партія відпрацьованих батарейок, які в обласному центрі почали збирати з 2019-го року.

Перші 873 кілограми рівненських батарейок відправили на переробку у грудні минулого року. Друга партія виявилася більшою майже удвічі, повідомляє Суспільне.

За словами економістки "КАТП-1728" Світлани Білик, одна батарейка здатна забруднити шкідливими металами приблизно 20 квадратних метрів ґрунту, а вартість утилізації одного їх кілограма складає 62 гривні 10 копійок. Цьогоріч для боротьби з проблемою з міського бюджету виділили 100 тисяч гривень.

"Батарейки відносяться до другого класу небезпечності. Якщо їх просто викинути в сміття і вони будуть завезені на наш полігон – вони забруднюють ґрунтові води всіма елементами таблиці Менделєєва", – каже Світлана Білик.

З території "КАТП-1728" відпрацьовані батарейки забирає спеціальний екобус, який замовляють зі Львова. Там їх сортують для відправки за кордон, оскільки власного заводу для переробки хімічних джерел струму в Україні немає.

За словами львівського спеціаліста зі збору батарейок Андрія Скоропада, вони готують батарейки для передачі в Польщу, скидають їх у бочках, де пересипають спеціальною присипкою.

"До нас приїжджали, зокрема, представники з того заводу. Планується, щоб у подальшому була своя сортувальна лінія", – додав Андрій Скоропад.

Нині у Рівному відпрацьовані батарейки збирають у спецконтейнери, встановлені у різних точках міста. Якщо там, де проживаєте ви, такого немає – Світлана Білик радить звертатись безпосередньо у "КАТП-1728".

Перелік місць встановлених боксів:

Рівненська міська Рада вул.Соборна,12а;
Міський відділ поліції вул.Пушкіна, 4;
Гуманітарний університет вул.Пластова, 31;
УЖКГ вул.Шевченка, 45;
ТЦ "Злата Плаза" вул.Короленка, 1;
НУВГП вул.Соборна, 11;
Кінопалац "Україна" майдан Незалежності, 2;
ЦНАП майдан Просвіти, 2;
Гімназія ЗОШ № 7 вул.С.Ковалевської, 17;
ГУ ДСНС вул.Мазепи, 29;
ГО "Час дій" вул.Коновальця, 4;
Рівненський коледж НУБіП вул.Коперника, 44;
ПДМ вул.К.Володимира, 10;
КАТП-1728 по вул. Курчатова, 22.

Контейнери для збору відпрацьованих батарейок встановили у публічних місцях та державних установах Рівного у січні цьогоріч. Один контейнер для відпрацьованих батарейок вартує 1700 гривень, зроблений він із пластику і металу.
Автор: Максим Коломис 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також