«План Маршалла» для Рівного: довгобуд на Драгоманова перетворять на соціальне житло

2630 0

Ми у соцмережах:

«План Маршалла» для Рівного: довгобуд на Драгоманова перетворять на соціальне житло

Чотириповерхова цегляна недобудова, що біля поліклініки в центрі Рівного, простояла пусткою понад десять років. Бо за весь час у міському бюджеті так і не знайшлося коштів, щоб завершити її, а з місцевими інвесторами — не склалося. Територія довго відлякувала перехожих своїм занехаяним виглядом, а в приміщенні періодично збиралися безхатченки та наркомани. Але тепер з’явився іноземний інвестор-благодійник, готовий витратити на закинуту будівлю на вул. Драгоманова два мільйони євро — щоб облаштувати у ній квартири для найбідніших переселенців, які приїхали до Рівного через війну і не можуть орендувати житло.

Минулого тижня міська рада підписала меморандум про співпрацю з «Українським фондом соціальних інвестицій», що представляє інтереси донора з Німеччини.

Василь Буртник, директор другого регіонального представництва «Українського фонду соціальних інвестицій»:

— Донором є німецький уряд та німецький державний банк розвитку KfW (Kreditanstalt für Wiederfbau). Ми працюємо для шести областей західної України, а от з Рівним вперше — місто саме проявило ініціативу. Варіантів нам показували достатньо. Зокрема, недобудований гуртожиток РДГУ, приміщення профдезінфекції, стару школу на вул. Залізничній... Але вибирали таке приміщення, яке дасть максимальний ефект, яке буде дешеве і водночас комфортне для мешканців. Будівля на вулиці Драгоманова — найбільш прийнятна. За попередніми розрахунками, роботи обійдуться в межах 2 мільйонів євро — можливо, трохи дорожче, бо не знаємо, якою буде цінова політика в Україні. А от скільки часу це займе — підрахувати важче. Потрібно розробити проєктно-кошторисну документацію, оголосити тендер, обрати переможця. Думаю, що найскоріше — це кінець 2023-го, а то й на 2024-й перейде. Все залежатиме від того, як працюватимуть проєктанти та будівельники. Бо за донором питань немає — профінансуємо вчасно.

Попередньо, там можна буде розмістити 20 сімей. Оплачувати їм доведеться тільки комунальні послуги і більше нічого. Компанії-забудовники, як правило, здають житло, де є лише стіни, штукатурка, вхідні двері і все. А ми здаємо готове до заселення, де є уже душова кабіна, всі санітарні зручності. Зазвичай просимо громаду оснастити житло меблями, хоча б кухонними — це не така велика інвестиція, і громади йдуть назустріч. Визначати, хто і скільки буде проживати, вже покладено на місцеву громаду, бо вона краще знає своїх громадян і є певна процедура, якою керуються при розподілі соціального житла.

Ми й надалі плануємо продовжувати проєкти у вашому місті. Готуємося відремонтувати профтехучилище ресторанного сервісу і торгівлі, відбираємо один із закладів медичних.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Йдеться про тимчасове житло. З людьми, котрі там мешкатимуть, щороку укладатимуть угоду. Далі пролонгація, якщо є потреба залишитися. Адже в мешканців може змінитися ситуація, хтось може виїхати до родичів чи повернутися додому, якщо його житло вціліле. А на вільне місце можна заселяти людей. Міський відділ обліку житла вже зараз складає список осіб з числа ВПО, які потребують житла. Станом на сьогодні у нас в списку вже пів тисячі таких людей.

До речі, пізніше ми виявили у Квасилові ще один об’єкт, який можна запропонувати донорам для реновації. Це дев’ятиповерхова будівля на території підприємства «Морган Феніче», яка ідеально підходить для житла. Вона колись була запланована для квасилівської громади, а потім перейшла в приватну власність. Зараз її готові передати нам в комунальну власність, щоб там теж зробити соціальне житло. Ми готуємо цю пропозицію, щоб у подальшому співпрацювати з фондом.

Олена РАКС.

Довідка РВ: «Kreditanstalt für Wiederfbau» — німецький державний банк розвитку, заснований 1948 року як складова Плану Маршалла. За дорученням німецького уряду фінансує програми розвитку у всьому світі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також