Планетарне свинство

1415 0

Ми у соцмережах:

Планетарне свинство

Звідки взялася ця напасть і наскільки вона небезпечна, ніхто сказати не може. Однак через свинячий грип всю планету морозить.

Жертви Здається, не знайшлося жодної держави, яка не вважала б справою честі долучитися до боротьби зі свинячим грипом. Але жертвами чомусь стають не стільки невидимі оку мікроби, скільки зовсім реальні і ні в чому не винні свинки... Міністерство охорони здоров’я Єгипту, наприклад, прийняло рішення знищити все 300-тисячне поголів’я свиней, причому переконати мусульманських чиновників не змогли навіть фермери, що збунтувалися. Україна, Росія, Китай та інші «недоторкані» вірусом країни в один голос заявили про припинення імпорту свинини і живих свиней з держав, де виявлено грип. І це при тому, що досі залишається невідомим, чи можуть люди заразитися від свиней цим загадковим вірусом, ласкаво названим «04/2009 Каліфорнія». У число жертв вірусу вже потрапили не тільки захворілі і померлі (їх, за планетарними мірками, зовсім небагато). Сильно постраждали виробники й експортери свинини. Спостерігачі констатують: свинарська галузь США (до 20% виробленої свинини американці відправляють на експорт) уже зазнала збитків, обчислюваних сотнями мільйонів доларів. Мало не пішла до дна вся економіка Мексики. Ще до того, як було офіційно оголошено, що новий вірус вдалося приборкати, влада цієї країни ухвалила рішення згорнути роботу — не багато не мало — відразу декількох галузей економіки, залишивши трудитися в повноцінному режимі тільки медичну і харчову галузі. Закрилися ресторани, концертні і виставкові зали, припинили прийом постояльців готелі, припинилися заняття в школах і вищих навчальних закладах. На торгах на Уолл-Стріт різко впали в ціні акції транспортних і туристичних компаній тих держав, де виявлено грип. І це в розпал кризи й напередодні туристичного сезону!

Переможці Вірусологи клянуться, що з дня на день «розшифрують» генетичний код підступного вірусу. ВООЗ оголосила про те, що грип вдалося приборкати, хоча кількість захворілих чомусь продовжує зростати. На тій же Уолл-Стріт різко злетіли вгору котировки акцій фармацевтичних гігантів. Фармацевтична галузь і вірусологія в передчутті колосальних інвестицій. Чекають триразового напливу відпочиваючих, які планували провести відпустку на берегах Акапулько, курорти «незаражених» країн. — Важко сказати, наскільки реальна і серйозна ця загроза, однак інтуїтивно відчувається «заданість», награність ситуації, — вважає заступник секретаря РНБО України Дмитро Видрін. — Переплелися геополітика (зокрема, болюче питання взаємин північної та південної частин північноамериканського континенту, вододілом якого і є Мексика), економіка, фінанси, чиїсь корпоративні інтереси... Україна цілком могла б «вичавити» з цієї ситуації максимальну вигоду. Наприклад, з чистою совістю заявити, що наші курорти — найбезпечніші у світі. Так само як і свинина! На жаль, в України немає досвіду перетворювати чийсь негатив на власний позитив. Зараз ми витрачаємо гроші на те, щоб не пустити вірус у країну — і це правильно, краще триста разів перестрахуватися. Але ж можна було б і заробити!

Фармацевти прорахувалися? — Ми живемо в оточенні вірусів, з яких досліджена, може, тільки одна десята частина, — розповідає київський вірусолог Наталя Демчук. — Окрім того, віруси постійно мутують. Поява особливо небезпечного мікроорганізму на планеті може відбутися (і відбувається) у будь-яку хвилину. Якісь з них не зустрічаються з людиною, на інші наш організм відповідає імунітетом, треті виявляються нежиттєздатними. Дуже може бути, що грип H1N1 — плід мутацій. Його поява стала дуже доречною для провідних фармацевтичних концернів, які через кризу почали зазнавати колосальних збитків. Про інфекції розтрубили в лічені дні. Але фармацевти прорахувалися: як показала практика, створювати спеціальні препарати і вакцину, щоб зупинити епідемію, необов’язково. Вірус відступає перед уже відомими ліками. Про це, зокрема, заявив представник ВООЗ Грегорі Хартл. Крім того, у наукових колах є думка, що цей грип для планети не вчорашня новинка. За деякими даними, у 2007 році спалах цієї інфекції був зареєстрований на Філіппінах — і її приборкали. А три десятиліття тому над СРСР пронісся дуже схожий вірус, і в нашого населення, скоріше за все, може зберегтися імунітет.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також