Плитка для сходів: яку обрати та як укладати?

2709 0

Ми у соцмережах:

Плитка для сходів: яку обрати та як укладати?

Знайомство з будь-яким будинком розпочинається з ганку та сходинок, що до нього ведуть. Вибір матеріалу для облицювання цих ділянок – дуже відповідальне завдання. Адже функціональне значення будь-яких сходів, як зовні, так і всередині дому, дійсно велике. Вони повинні обов’язково бути максимально безпечні та надійні.

Для того, щоб якісно облицювати сходи, використовують керамічну плитку. Вона є оптимальним матеріалом для цього.  

Способи і технологія облицювання сходів плиткою

Щоб покриття збереглось цілим надовго, слід ретельно підготувати поверхню, запастись інвентарем  та обрати якісний міцний клей, щоб у подальшому уникнути швидкої деформації та руйнування сходів.

Технологія укладання плитки для сходів:

— Підготовка поверхні. Укладати плитку можна лише на ідеально рівну підготовлену поверхню. Для зовнішніх сходів варто подумати про нахил сходів, щоб на них не затримувалась вода

— Після вирівнювання приступаємо до укладання плитки. Починають зверху. Плитка укладається на спеціальний розчин, починаючи з бокових ділянок, рухаючись до середини. Після облицювання верхньої рівної поверхні, приступають до торців.

До цієї частини сходів слід віднестись дуже відповідально, оскільки саме торці є найбільш вразливими.

— Після укладки плитки слід ретельно затерти шви. Шви повинні бути затертими спеціальним розчином, який не дає волозі проникнути під плитку.

Лише врахувавши всі правила облицювання сходів, вони здатні прослужити багато років.  

Особливості матеріалу

Більшість виробників випускають цілі колекції, які містять усі елементи для сходів:

Плитка з насічками: це найдешевший вид плитки для сходів, на його поверхні містяться насічки, які перешкоджають ковзанню. Також це можуть бути прорізані борозди.

Плитка з капіносом: плитка має загнутий «носик», який захищає покриття сходів від пошкоджень. Може бути литим або склеєним.

Підсходинка – вузька частина, яка знаходиться під сходинкою. Цей елемент повинен бути товстішим та міцним, адже він приймає на себе основні навантаження.

Плінтус —  спеціальний елемент, яка надає завершеного вигляду сходам. Як правило,  плінтус має Г-подібну форму.

Існує кілька варіантів плитки, яку можна обрати для облицювання сходів:

— Керамогранітна

— Клінкерна

— Керамічна

Керамограніт виготовлений із кількох сортів глини з додаванням гранітної крихти, що забезпечує матеріалу особливу міцність та надійність.  Його перевагами  перед звичайною керамікою є довговічність та функціональність, адже його можна використовувати як всередині будинку, так і зовні.

Клінкер —  універсальний облицювальний матеріал. Отримується із суміші різної глини шляхом обпалювання надвисокими температурами, в результаті чого міцність матеріалу збільшується, а пористість зменшується. Завдяки цьому клінкер стійкий до перепадів температур, захищає від проникнення вологи. Його можна використовувати як зовні, так і всередині для сходів.

Керамічна плитка має не лише високу якість, а й дуже широкий асортимент  кольорів та видів фактури. Може бути матовою, глянцевою, рельєфною, випуклою. Проте не вся підійде для сходів.  При виборі слід зважати на основні функціональні властивості, які дозволяють чи ні використати її.

Загальні вимоги до покриття на сходинок:

— Морозостійкість: для зовнішніх сходів обов'язкова властивість

— Міцність та стійкість до механічних навантажень

— Стійкість до стирання

— Неслизька поверхню. Плитка повинна бути з  шорсткою поверхнею, або мати спеціальні насічки, що перешкоджають ковзанню

— Якщо присутній рельєфний малюнок, він не повинен бути глибоким, щоб його можна було легко очистити від бруду

 Головне - це якісне виконання роботи і правильно підібраний матеріал. Це гарантуватиме безпеку при щоденному користуванні ганком та сходами.

 Ознайомитись з колекціями плитки для сходів можна безпосередньо у мазазині за адресою: м. Рівне, вул. Дубенська, 3

Телефон: +38 (067) 647-74-91, +38 (099) 352-41-13


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також