По пігулки щастя — в аптеку-музей

2011 0

Ми у соцмережах:

По пігулки щастя — в аптеку-музей

Аптека №3, що поблизу пивзаводу в Рівному, є одним з найстаріших і досі діючих таких закладів. Там навіть збереглися старовинні меблі, яким понад сто років. Тобто інтер’єр нагадує відому львівську аптеку-музей. Тож вирішили зібрати по області ще експонатів, відреставрувати те, що є, і насправді створити такий музей у Рівному.

Ініціаторкою створення аптеки-музею стала заступниця генерального директора «Рівнефармації» Ольга Садовник, яка зростала у родині фармацевтів та цінує цю професію:

— Я не хочу, щоб люди ставилися до фармацевта як до продавця. Аптека — це заклад охорони здоров’я, а не магазин, тому й виглядати вона має відповідно. Ми хочемо популяризувати професію провізора.

У рівненській аптеці-музеї проводитимуть майстер-класи та екскурсії, які будуть цікаві й дітям, і дорослим. Усі майстер-класи будуть пов’язані з фармацією. Відтак відвідувачів навчатимуть власноруч виготовляти свічки, розтирати ліки в ступці, й навіть виписувати рецепти. В аптеці-музеї можна буде купити пігулки радості та щастя. Їх виготовлятимуть на основі цукрової крупки у рівненській гомеопатичній аптеці. Такі пігулки не матимуть жодних протипоказань, вони будуть схожі на вітаміни.

Що ж до інтер’єру, то хочуть, щоб аптека виглядала як колись — це приваблюватиме людей. Для цього вивчають старі фотографії. В аптеці будуть лише старі меблі — зокрема, й крісло аптекаря, яке відреставрують. Повернуть і поріг з написом «Аптека», який ще пам’ятають старожили, і двері із зображенням змії та чаші. Щоправда, це будуть копії. Буде відповідно стилізована і сама вивіска.

Ольга Садовник повідомила, що аптека, попри такі зміни, працюватиме й як звичайний фармацевтичний заклад — в ній можна буде купити ліки.

Крім того, ініціаторка створення аптеки-музею розповіла, що хочуть зняти фільм про історію рівненської фармації, про родини фармацевтів, перші аптеки. Вже навіть родини фармацевтів надали деякі фото з сімейного архіву. До речі, раніше кожна аптека мала свою «народну» назву — до прикладу, аптеку №121, що неподалік обласної лікарні, колись називали аптекою Анни Романівни, бо вона там працювала.

Аліна ТИС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також