Побілка дерев: чи справді треба?

414 0

Ми у соцмережах:

Побілка дерев: чи справді треба?

Традиційно навесні білять дерева — і власники будинків із садком у дворі, й мешканці багатоповерхівок, біля яких ростуть хоч якісь дерева. Але чи потрібно це? Одностайності в цьому питанні немає.

Одні кажуть — це робить сад гарнішим, та й захищає дерева, допомагає зберегти кору від опіків, які можуть виникнути від різкого перепаду температур, а також від атак шкідників і хвороб, які активізуються після зими.

Білять, як правило, вапняним розчином. Він готується з гашеного вапна, води і додаткових інгредієнтів, які покращують його властивості — наприклад, мідний купорос чи казеїновий клей. Цей розчин екологічно безпечний, дешевий, легко готується і наноситься. Але він має і недоліки: він швидко змивається дощами, потребує частого оновлення, може викликати опіки на корі дерева, якщо використовувати негашене вапно. Тому багато садівників віддають перевагу водно-дисперсійним і водоемульсійним складам, які мають більш тривалий ефект і краще захищають дерева.

Тим часом РБК-Україна цитує фермера, який стверджує: це не корисно. За словами фермера, насправді побілка перешкоджає газообміну, порушує баланс вологи та не пропускає світло. Дерева слабшають, обмін поживних речовин сповільнюється, що призводить до відмирання кореневої системи. Підвищення кислотності кори стає причиною і її руйнування. Через це навесні дерева погано прокидаються та відстають у розвитку. Шкідників вбиває лише купорос чи препарати, а не побілка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також