«Побори» не дають дитсадкам занепасти

2534 0

Ми у соцмережах:

 «Побори» не дають дитсадкам занепасти

З міського бюджету Рівного зовсім не дають коштів на поліпшення матеріальної бази дитсадків міста. Тож заклади вимушені надіятися винятково на допомогу батьків та спонсорів. І хоч деякі батьки й нарікають на побори, все ж заради власної дитини поступаються грошима. А який результат цього — можуть побачити на власні очі. Побачили, на що потратили батьківські гроші в дитсадках, і журналісти Рівного. Адже вперше цього року їх запросили до громадського огляду готовності дошкільних закладів до роботи після закінчення літніх канікул.

Потрібно 57 мільйонів гривень Начальник міського управління освіти Віталій Новак розповів: — Бюджетних коштів освіті вистачає лише на виплату зарплатні педагогам, оплату комунальних послуг та харчування дітей. Ще якусь частину тратимо на ліквідацію аварійних ситуацій та найнеобхідніше: ремонти дахів, придбання плит для кухонь дитячих закладів тощо. Решту — меблі, вікна, сатехнічне обладнання, іграшки — купують батьки. Щоб задовольнити першочергові потреби освіти і привести до сучасного вигляду приміщення, в яких займаються діти міста, потрібно 57 мільйонів гривень. Це приблизно сума, яку нині місто витрачає на всю освітянську галузь на рік.

Закон дозволяє збирати гроші з батьків Тетяна Панасюк, завідувачка дитсадка №45, що на вулиці Литовській, розповідає, що цей заклад переповнений — прийнято понад 300 дітей і через це у групах по 30 дошкільнят. Критеріїв відбору до дитсадка, запевняє вона, нема. Намагаються брати тих, хто першим звернувся, щоб було по справедливості. А ось бажаючих привести своїх дітей у цей заклад — повно. Причина, за словами п. Панасюк, в тому, що й умови, створені для дітей, задовольняють батьків, і після дитсадка їхні вихованці легко вступають до шкіл з поглибленим навчанням. — У цей садок хочуть віддати дітей дуже багато батьків, — розповідає заступник міського голови Галина Кульчинська. — І зізнаюся, що одна ваша колега-журналіст мені якось сказала: «Я буду здавати гроші на цей садок, бо бачу, на що вони потрачені». До речі, Закон про освіту говорить, що для покращення матеріальної бази можна збирати спонсорські й батьківські кошти. Але завідувачка, вихователі не мають права цим займатися. Це роблять самі батьки. Якщо в когось з батьків працівники дитсадків вимагають гроші, хай вони звертаються до мене. Батьківський внесок на поліпшення матеріальної бази у цьому садку, за словами п. Панасюк, близько 10 гривень на місяць. Також батьки при вступі дитини до дитсадка здають 200-300 гривень разово. Бувають такі, що самі пропонують і більші суми. А ось такого, щоб відмовили у прийнятті дитини через те, що батьки не здали гроші, запевняють у садку, не буває. Адже батьківський внесок, стверджують тут, — справа добровільна, а не примусова. Ще садок №45, каже завідувачка, виживає не лише за батьківські гроші, а й заробляє, надаючи платні освітні послуги. Адже у садку, який має гуманітарне спрямування, навчають англійської мови, української, художнього мистецтва тощо. За батьківські кошти у садку встановили новеньке сантехобладнання, дво— та триярусні ліжка, закупили іграшки, книжки, обклали стіни вагонкою, плиткою та ін. — На що витратити гроші — вирішує піклувальна рада садка, — пояснює завідувачка п.Панасюк. Бюджетних коштів цього року садок отримав лише 7 тисяч гривень — на придбання кухонної плити.

На масаж... у дитсадок Дитсадок №40, що на вулиці Вербовій, — санаторного типу. Таких є лише три у різних районах міста. Сюди приймають дітей із захворюваннями органів дихання. Тут у деяких групах обладнали кімнати за оздоровчою методикою педагога і лікаря Володимира Базарного: на столиках для занять встановили невеличкі трибуни, щоб дитина, коли стомиться сидіти, змогла працювати стоячи, намалювали кольорові круги на стелі для розвитку зору, розвісили сенсорні хрестовини для витягування хребта, постелили корегуючі килимки для ніжок. Також у садку для вихованців є масажний кабінет, фітобар, спелеокамера (соляна аерозоль), сауна, гідромасажні душі тощо. А цього року для садка придбали за 70 тисяч гривень гідромасажну ванну. Третину коштів на неї дали батьки, решту — спонсори. А ось з міського бюджету цього року на обладнання дитсадок не отримав ні копійки. — У нас батьківський внесок при прийомі дитини до дитсадка від 100 до 500 гривень, — розповідає завідувачка Олена Прокопчук. — Він разовий за ввесь період відвідування дитиною закладу. Ще у нас батьки здають по 5-25 грн. на місяць (в різних групах різна сума — та, яку встановлює батьківський комітет) на ремонт та інші потреби. Збір коштів відбувається диференційовано. Батьки, які мають троє й більше дітей чи дитину-інваліда, платять менше або взагалі не платять. А ще дитсадок заробляє на платних освітніх послугах. Навчаємо англійської мови, хореографії, основ культури мислення. Ввесь комплекс ицх послуг коштує 70 гривень у місяць. До речі, кількість дітей, які потребують такого санаторного лікування щорічно у місті збільшується. А направляють у спецсадки за медичним висновком лікарської комісії.

Іграшки садку дарують діти Дитсадок №44, що теж на вулиці Вербовій, — поглибленого гуманітарного напряму. Він не потерпає від переповнення, хоч тут теж вивчають англійську та інші предмети, які користуються попитом у батьків дошкільнят. Чому? Це позиція завідувачки Лідії Кузьмук — не набирати у групу більше 25 дітей. Адже, пояснює вона, у переповнених групах не можна забезпечити якісний догляд за дітьми. Але до садка приймають і хворих дітей, наприклад, з легкими формами ДЦП. Так, пояснює завідувачка, здорові діти навчаються турботу про тих, у кого обмежені можливості. Із трьох садків, які відвідали журналісти, садок №44 отримав цього року найбільше бюджетних коштів — 40 тисяч гривень на ремонт даху та придбання пральної машини. А ось гроші на заміну старих прогнилих вікон на пластикові дали батьки. Усього садок отримав від них 65 тисяч гривень допомоги. — Без батьківського колективу нічого цього ми не змогли б зробити, — зізнається п. Кузьмук. — У вересні батьківський комітет звітуватиме перед батьками щодо використання коштів. Але деякі батьки готові навіть більше здавати грошей, бо бачать, на що вони йдуть. Тим паче, що ми дотримуємося принципу: тратити кошти не на бутафорію, якісь прикраси, а на те, щоб дітям було зручно. При вступі до дитсадка наші батьки надають разову спонсорську допомогу закладу 200-400 гривень, залежно від своїх можливостей.Тут існує диференційований підхід: малозабезпечені, багатодітні взагалі не роблять такого внеску. А щоб через відмову надати закладу допомогу не прийняли дитину до садка, у нас такого не було. Скільки грошей збирають помісячно батьки у групах — не знаю. Не маю до цього ніякого стосунку. Але всі речі — канцтовари, пральний порошок, навіть скріпки, придбані за батьківські гроші, — у нас обліковуються. Торік батьки-бізнесмени також нам допомагали речами: один подарував садку газонокосарку, другий — шланги, третій — килим. У цьому садку є своя «родзинка». У кожній групі тут живе якась тваринка: кролик, хом’ячок, рибки. Доглядати за ними допомагають вихованці. Окрім того, тут кожна група зачинена на замок, тож сторонні вільно до дитсадка потрапити не можуть. При вході до групи — дзвінок. Цікавий тут також придумали спосіб поповнення запасів іграшок. Так, вихованці, які йдуть до першого класу школи, дарують свої іграшки дитсадку. Тож і купувати не треба, і виховний момент витриманий — привчання до турботи про молодших.

Скарги на побори — від непоінформованості? Віталій Новак оглянутим залишився задоволений: — Нема жодного садка у місті, який би був неготовим прийняти дітей і не мав якоїсь своєї особливості. Найбільше тішить, що увагу в дошкільних закладах приділяють не зовнішнім ефектам, а створенню зручності для дітей: купують меблі, обладнання для ігрової діяльності. А в садках санаторного типу — витрачаються на медичне обладнання для профілактики захворювань. Що стосується скарг на побори в дитсадках, то, вважає п. Новак, вони виникають від непоінформованості батьків щодо витрачання коштів. Де батьків належно інформують, впевнений освітянський начальник, скарг не буває.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також