Почергово молитися не хочуть

2871 1

Ми у соцмережах:

Почергово молитися не хочуть

Релігійні протистояння між прихильниками УПЦ, що перебуває в єдності з Московським патріархатом, та УПЦ КП на Рівненщині за чотири роки втихли, але не припинилися. Пікетування, перекриття доріг та численні круглі столи суперечки не розв’язали. А спроби Рівненської ОДА втрутитися законодавчо у ситуацію провалилися.

Ще у 2016 році голова Рівненської ОДА підписав розпорядження про почергові богослужіння у Рясниках Гощанського району, а недавно — у Мнишині того ж району. Відповідно до документів, місцева РДА мала б домовитися із представниками обох церков і налагодити почерговий графік богослужінь. Проте виконати розпорядження виявилося неможливо.

— Громада УПЦ, яка користувалася храмом у Рясниках, подала до суду і скасувала розпорядження голови ОДА, — коментує голова Гощанської РДА Юрій Ковальчук. — На розпорядження щодо Мнишина вже також подали до суду. Представники УПЦ не хочуть сідати за стіл переговорів, поки триває судовий процес. Згаданими храмами користуються вони, парафіяни УПЦ КП ходять у сусідні села. У районі не лише у цих двох селах — суперечки за храм. Є кілька, де час від часу виникають проблеми, але ми стараємося все швидко залагодити. На щастя, Птичі-2 у нас немає.

Гощанський район — єдиний, звідки громади УПЦ КП зверталися до ОДА з проханням втрутитися у вирішення конфлікту і запровадити почергові богослужіння, аби прихожани обох парафій могли ходити до церкви. Втім, в УПЦ — проти такої ідеї і кажуть, що в одному храмі служити зі священиками УПЦ КП не будуть. Чи зупинить боротьбу за церкву на Рівненщині створення в Україні Єдиної помісної православної церкви — поки невідомо.

А нагадаємо, що храм у Птичі Дубенського району уже три роки як арештований і закритий для богослужінь, а суди, кому він має належати, досі тривають.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також