Почім тепло у Рівному?

2260 0

Ми у соцмережах:

Олександр Корчинський, фото: UA: Рівне

Опалювальний сезон у Рівному стартував із середини жовтня, а отже, до 20 листопада споживачам «Рівнетеплоенерго» доведеться розрахуватися за теплі радіатори у квартирах. Але які суми платити? Кабмін влітку встановив граничну ціну на гігакалорію, яка навіть менша, аніж торішній тариф рівненського підприємства. Тож вказівки уряду вирішили не визнавати.

Постанова уряду Гройсмана була наприкінці червня — якраз перед парламентськими виборами. Перейнявши на себе функції ручного регулятора, Кабмін постановив, що на опалювальний сезон 2019/2020 років гранична ціна на постачання теплової енергії для населення не повинна перевищувати 1400 грн/Гкал (або 35,21 грн/м2, якщо у будинку немає теплолічильника), а постачання гарячої води — 83,66 грн/м3 (якщо є рушникосушильники) та 75,74 грн/м3 (якщо їх немає). Визначені Кабміном тарифи нижчі, аніж діяли у «Рівнетеплоенерго» минулого опалювального сезону і мали б залишитися на початок цього. Так, гігакалорія тепла, виробленого рівненським теплопостачальним підприємством, за встановленими тарифами НКРЕКП, коштує 1795,53 грн (або 42,73 грн за «квадрат», якщо немає лічильника). А куб гарячої води — 105,78 грн та 97,78 грн, залежно від того, чи є рушникосушильник. Фактично, тарифи «Рівнетеплоенерго» на 20% вищі, аніж обмежив Кабмін.

Уряд Олексія Гончарука, попри прохання теплопостачальних підприємств та звернення Асоціації міст України, постанову попередників не змінив, тож в опалювальний сезон тепловики увійшли з невизначеністю та судовими позовами. «Рівнетеплоенерго» вирішило постанови уряду не дотримуватися, а тому платіжки за жовтень рівняни отримають за тарифами, встановленими НКРЕКП.

Олександр Корчинський, директор «Рівнетеплоенерго», позицію підприємства пояснює так:

— Постанова уряду порушила, як мінімум, три закони України: про комунальні послуги, про ціни та ціноутворення, а також про теплопостачання. Всі ці закони кажуть, що вартість послуги має бути економічно обґрунтованою. А Кабінет Міністрів зробив суто політичний крок. Питання: а чому таку постанову ухвалили влітку перед виборами і не ухвалювали влітку 2018, 2017 чи 2016 років? Кабмін не має права регулювати таким чином вартість ані теплової енергії, ані будь-якої іншої комунальної послуги.

Ми написали безліч листів, аби отримати роз’яснення, що нам робити у цій ситуацій. І нам дали відповідь: задля того, щоб робити якісь перерахунки, має бути інша вартість газу. 80% тарифу за тепло — це плата за газ. А на червень вартість газу була такою, що 1400 грн, які встановив уряд, не покривали навіть паливну складову в тарифі на тепло. Тобто постанова Кабміну незаконна, і її зараз оскаржують у суді. Тарифи встановлює НКРЕКП, а тому робити перерахунки за жовтень за цінами, які встановив уряд, у нас немає підстав.

А поки тривають суди з Кабміном, «Рівнетеплоенерго» намагається затвердити в НКРЕКП нові, ще вищі, тарифи. За розрахунками, які буде оприлюднено на сайті підприємства, якщо ціна на газ буде на рівні 6,3 грн за куб, то ціна Гкал зросте до 2018 грн. Якщо ж газ коштуватиме 8,6 за куб, то Гкал подорожчає до 2465 грн. Тобто тарифи (за умови, що НКЕРКП їх погодить) зростуть або на 13%, або на 38%.

— Але з НКРЕКП ситуація складна, — додає Олександр Корчинський. — Ціна на газ тепер змінюється щомісяця, а процедурне коригування тарифів на теплопостачання займає два-три місяці. Протиріччя є, а НКРЕКП на нього не реагує. Новий міністр каже, що потрібно шукати нові підходи — і правильно каже, але це завдання Нацкомісії.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також