Почорніла і впала: заморозки на Рівненщині вдарили по молодій картоплі

23616 0

Ми у соцмережах:

Почорніла і впала: заморозки на Рівненщині вдарили по молодій картоплі

Заморозки, які були в ніч з вівторка на середу, нанесли шкоду раннім насадженням картоплі на Рівненщині.

 Оскільки була рання весна, то люди поспішала посадити картоплю на своїх городах. Однак після заморозків рослини почорніли, а десь взагалі їхні паростки попадали на землю.

Як розповідає голова асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич, якщо рослини надто уражені та попадали на землю, то таку картоплю потрібно пересаджувати. Вона уже померзла:

- До мене надходило багато звернень від селян. Постраждали насадження ранньої картоплі. Посушлива та холодна весна сприяла тому, що масово картопля не вийшла на верх. Це врятувало рослини.

Оскільки повідомляли, що мають бути заморозки, то я свою картоплю окучнив (огорнув). Це така захисна операція, в такому разі земля гріє картоплю. Але це можна робити лише тоді, коли паросток не пробився із землі. Ранню картоплю взагалі огортають агроволокном.

Померзла картопля може вижити. Але все залежить від ураження морозом, бо десь заморозки були сильніші, а десь менші. Почекайте два-три дні та послідкуйте за картоплею. Якщо паросток почорнів та впав додолу, то таку картоплю треба пересадити. Її уже нічого не врятує. Ще є така можливість, це врятує урожай. Бо навіть якщо померзла картопля відмолодиться, то урожайність буде низькою.

Буває, що селяни палять біля городу сухе гілля, щоб землю окутав дим. Цей дим не дає заморозку осідати на рослині та захищає посіви.

Слава Богу, що заморозки були не 22 травня, бо у цей період в області буде масовий ріст картоплі, а так левова частина посівів картоплі ще не зійшла.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також