Податок на нерухомість: скільки й за що платити

1658 0

Ми у соцмережах:

Податок на нерухомість: скільки й за що платити

Податок на нерухомість - один з обов'язкових податків, які щорічно необхідно сплачувати. До вересня його потрібно оплатити, щоб уникнути штрафу.

 Сплачують податок на нерухомість тільки власники нерухомості (як житлової, так і нежитлової), право власності на яку має бути зареєстроване в установленому законом порядку в держреєстрі речових прав на нерухоме майно.

Водночас є винятки з правил, а саме перелік нерухомості, оплата податку з якої не потрібна:

    нерухомість, яка перебуває у власності органів державної влади та місцевого самоврядування;
    об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені Законом, в тому числі їх частини;
    житлова нерухомість, непридатна для проживання, в тому числі у зв'язку з аварійним станом, визнана такою відповідно до рішення місцевої ради;
    об'єкти нежитлової нерухомості, що використовуються суб'єктами господарювання малого і середнього бізнесу, що здійснюють свою діяльність у тимчасових спорудах для підприємницької діяльності та/або у малих архітектурних формах і на ринках;
    будівлі та споруди промисловості, сільськогосподарських товаровиробників;
    об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім'ям, в яких виховується п'ятеро і більше дітей.

Оплата податку обов’язково здійснюється з:

квартир, площа яких перевищує 60 кв. м;
житлових будинків площею понад 120 кв. м;
інших різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, площею понад 180 кв. м.

Якщо власниками нерухомості є кілька осіб, платити зобов'язаний кожен за належну йому частину.

Ставку податку встановлюють місцеві ради, і вона не може бути більшою за 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, яка була встановлена на 1 січня звітного року, за 1 кв. м. нерухомості, що підлягає оподаткуванню.

Тобто з початку 2020 року максимальний розмір податкової ставки на нерухомість не може перевищувати 70,8 грн. за 1 кв. м.

Оплатити цей податок необхідно:
    впродовж 60 днів з моменту отримання повідомлення для фізосіб;
    юридичним особам – авансом щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Якщо ви не сплатили податок на нерухомість у термін до 30 днів, розмір штрафу становить 10% від непогашеної суми податкового боргу; понад 30 днів – 20%. А по закінченні термінів оплати додатково буде нараховуватися пеня в розмірі 120% річної ставки НБУ на суму податкового боргу.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також