Поетична інтернет-легенда ділилася із рівнянами любов’ю

1412 0

Ми у соцмережах:

Поетична інтернет-легенда ділилася із рівнянами любов’ю

У неділю, 16 вересня, у книгарні «Є» поет Сергій Татчин, якого називають поетичною інтернет-легендою, презентував свою нову збірку.

«Любити» – восьма збірка у творчому доробку автора. Вона побачила світ у київському арт-видавництві «Небо».

Книга складається із 11 розділів та  110 віршів. Циклічно розпочинається й завершується зимою.

Вірші нові, їх немає в попередніх збірках. Хоча автор є художником, проте у книзі немає жодного малюнку. Читач може зосередитися суто на тексті. Видання стало першим у започаткованій арт-видавництвом серії текстів «Поезія 21».

Цікаво, що оформленням книги займалися студенти. Видавництво вирішило в такий спосіб підтримати молодь, яка навчається на творчих спеціальностях. Зокрема, обкладинка «Любити» – робота молодого київського графіка Сергія Погребинського. Тому кожне наступне видання із серії  – це ще й визнання молодих талантів.

Знайомство із поезіями, які увійшли до збірки, автор розпочав із читання філософського тексту «200 днів», на який його надихнуло зацікавлення постаттю грузинського мислителя Мераба Мамардашвілі. З’ясувалося, що він певний час жив у рідному місті Татчина – Вінниці, там пішов до школи. 

«Філософія – це свідомість вголос», – вважав Мамардашвілі. Натомість у віршах Татчина – це воля, яку осягаєш наодинці:

…200 днів тепла – від зими до зими

пити наодинці чи із Самим

доходити до межі

пізнавати міру

відхворіти цим літом і увійти

в вересневу пору де лейтмотив –

віра…

Тексти дуже натхненні та світлі й написані про любов у найширшому її значенні, любов до цілого світу. Поет переконаний, що ми приходимо в цей світ для щастя й любові. Якщо у поезіях і відчитується печаль, то вона світла. Автор пояснює це тим, що у нього нема конфлікту із собою.

…все, що я маю, – лишень смирення і зло.

але твоєї ніжності – нам з головою.

добре, коли тепло.

і взагалі –  добре, що є тепло.

особливо, коли ти поруч. коли нас двоє… («Павутинка»)

Модератор зустрічі, Олександр Ірванець, називає Татчина одним із найкращих сучасних поетів, бо вміє писати довгі й ненудні вірші.

Ліричний герой у Татчина дуже людяний, закоханий у життя, відкритий до нього.

Спеціально для презентації Сергій зробив ще й оригінальні закладки для книги. Відтак, охочі придбати видання, крім автографу автора, мали змогу отримати ще один приємний бонус, повідомляє Вікторія Назарук. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також