Погода на Рівненщині взимку: тріскучі морози і затяжні відлиги

935 0

Ми у соцмережах:

Фото MykytaAnt

В середині листопада на Рівненщину прийшла зима із першим снігом, який випав у середу 16 листопада, втім, він швидко розтанув. Коли ж температура різко опустилася у четвер вночі, то вранці у п’ятницю на вулицях знову стало, наче в зимовій казці. Однак, пояснюють синоптики, справжнього снігу, який не розтане за день, можна очікувати аж наприкінці грудня.

Василь Троцюк, кліматолог:

— Це літо входить у четвірку найтепліших за останні 20–30 років. Деякі кліматологи говорять, якщо дуже тепле літо, то буде люта зима. Але я не підтримую їхню думку. Адже ця зима буде екстремальною. Це означає, що великі морози будуть чергуватися із затяжними відлигами.

Пояснюється це просто. Взимку до нас надходитимуть циклони з півночі Атлантики. Оскільки сама Атлантика перегріта, то й великі випаровування. І ці повітряні маси будуть дуже великі за розмірами. Вийде, що частина цього циклону братиме холодне повітря за Північним полярним колом, а інша частина нестиме тепло з півдня Європи — Іспанії, поряд з якою знаходиться північ Африки. Тому й вийде, що спочатку з циклоном до нас надходитиме тепле повітря, а після нього холодне з морозом. Так трапиться й зараз.

Наприкінці листопада випав перший сніг, проте він швидко розтане. Таких випадінь снігу з відлигою ще буде багато. Особливо у першій декаді грудня. Постійний сніг, який лежатиме, можна очікувати після 25 грудня. Температури в грудні вночі будуть від –8 до +2 градусів. Вдень температура коливатиметься від –1 до +2 градусів.

У січні стане ще холодніше: вдень буде 5–7 градусів морозу, а вночі –2–5. Однак з настанням відлиг температура вдень підніматиметься до 0–2 градусів морозу.

Лютий теж збереже нестійкий характер погоди. Температура повітря то опускатиметься, то підніматиметься до 0 градусів. Будуть періоди, коли вночі буде до 15 градусів морозу. Але це лише періоди. Прогнозую, що в лютому випаде багато снігу. І це дуже добре. Адже буде хороша врожайність, бо земля буде добре зволожена.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також