Поїв грибів — і до лікаря

2221 0

Ми у соцмережах:

Поїв грибів — і до лікаря

Лікарі та працівники санстанцій мають втішатись: їхня багаторічна роз’яснювальна робота щодо небезпеки «тихого грибного полювання» дає свої наслідки. Мало не щодня в цю грибну пору рівняни телефонують на «швидку» та звертаються до лікарів, запідозривши в себе отруєння грибами. Такий діагноз, як стверджують лікарі, підтверджується не завжди. Щоправда, з початку року сім мешканців Рівенщини таки лікувались саме від отруєння грибами, для двох з них ця їжа стала смертельною.

…Поївши опеньків, 18-річна рівнянка Катерина З. раптом відчула себе зле і відразу ж викликала «швидку». Лікарі вирішили госпіталізувати Катерину разом із її немовлям, остерігаючись, що йому також могла дістатися якась частка грибних токсинів. На щастя, все обійшлося — як повідомили з обласної дитячої лікарні, дитина цілком здорова. Більше того, не підтвердився й діагноз її матері щодо отруєння грибами — схоже на те, що їй стало погано хіба що від розладу шлунка. Упродовж вихідних не бракувало нагальних викликів на «швидку» й від інших рівнян, які запідозрили в себе отруєння грибами. Так, у центральну міську лікарню з вулиці Шевченка госпіталізували подружжя Галину та Ігоря М., а з вулиці Соборної — 25-річного Тараса К. Причиною свого недомагання всі вони вважали опеньки, до речі, куплені на базарі. Але й у цьому випадку рівняни поквапилися з діагнозом. Розповідає лікар терапевтичного відділення лікарні Тетяна Пасічник: — Упродовж останніх кількох тижнів мало не щодня у відділення поступають хворі з попереднім діагнозом «отруєння грибами». Наслухавшись, наскільки серйозне отруєння грибами і як часто воно призводить до смерті, рівняни, щойно поївши їх, починають прискіпливо «прислухатися» до свого організму. З одного боку, звісно, добре, що громадяни дбайливо ставляться до свого здоров’я, а з іншого... У більшості випадків занепокоєння рівнян щодо отруєння грибами безпідставне. Річ у тім, що навіть правильно приготовлені їстівні гриби — їжа тяжка сама по собі. Не кожному вона підходить. А звідси і харчова несумісність, розлади шлунка, болі в підшлунковій тощо. Тим часом, купуючи гриби, рівняни наражаються й на іншу небезпеку — на центральному ринку почали з’являтись гриби з підвищеним вмістом радіонуклідів. Всі вони завозяться з радіаційно забруднених північних районів області, а також з Костопільського району. Як повідомила завідувачка ветлабораторії центрального ринку Вікторія Троцько, найбільш небезпечні — польські гриби. У них, особливо завезених із Дубровицького району, подекуди вміст радіонуклідів сягає 29 000 Бк при нормі лише 500 (у 58 разів більше!). Втім, «світяться» не лише польські гриби, додаткову дозу радіації можна отримати і придбавши маслюки, зелениці, підосичники. Щоб бути певним у безпечності грибів, потрібно при їх купівлі вимагати експертний висновок ветлабораторії ринку. Якщо такого немає, краще грибів не купувати. Якщо ж усе-таки кортить поласувати лісовим делікатесом, то при виборі грибів варто зупинятися на опеньках. Їх завозять із «чистих» Здолбунівського, Рівенського районів, з Цуманського району Волині. Якраз зараз розпочався масовий продаж опеньків. І, як стверджує п.Троцько, жодного разу поки що перевищеного вмісту радіонуклідів у них не виявляли.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також