Поїздки на таксі — оплатять з бюджету Рівного. Але не всім

1148 0

Ми у соцмережах:

Поїздки на таксі — оплатять з бюджету Рівного. Але не всім

Мешканцям Рівного та Квасилова, які через тяжку хворобу не можуть їздити у міських тролейбусах та маршрутках, компенсують витрати на поїздки до лікарні на таксі з міського бюджету. Причому, рівняни можуть розраховувати на суму у 200 гривень за одну поїздку, а жителі селища через більшу відстань — на 300 грн.

Така програма діє у Рівному уже третій місяць, у березні розмір компенсацій затвердив міськвиконком. Хто має право нею скористатися — пояснює Лариса Обуховська, в.о. керівника міського управління охорони здоров’я:

Лариса Обуховська— Є багато мешканців Рівного, які мають хронічну ниркову недостатність і потребують проведення постійного гемодіалізу. Діалізники проходять цю процедуру або в обласній клінічній лікарні, або в приватному центрі на вул. Генерала Безручка, який співпрацює з НСЗУ і проведення цієї процедури фінансується державою, для пацієнта воно безплатне. Таких центрів в області небагато, і вони не можуть функціонувати в кожному населеному пункті. Через це є певна незручність для людей, але так передбачено конструкцією самого апарата, бо діалізна установка має працювати цілодобово в чотири зміни. Отже, за добу на одній діалізній установці обслуговується всього чотири особи. Апарат має певні години роботи, а потім час на промивку. Рівняни зазвичай проходять діаліз у вечірній та нічний час. Чому так? Бо ми ж розуміємо, що людина, яка, наприклад, їде на сеанс діалізу до Рівного з Володимирця, повинна повернутися додому.

Зазвичай, коли у людини тільки виникає потреба у діалізі, вона проходить цю процедуру двічі на тиждень, на більш пізній стадії — до трьох разів на тиждень. Є пацієнти, які через супутні проблеми не можуть їздити на процедури звичайним громадським транспортом, бо він високопороговий — це ті ж маршрутки чи навіть машина швидкої допомоги. А можуть пересуватися лише низькопороговим, тому їздять на процедури на таксі. Станом на початок травня у нас було 11 таких рівнян та двоє квасилівчан.

Можливо, хтось ще не знає, у Рівному розроблена програма, яка функціонує третій місяць — таким хворим дофінансовуються поїздки на таксі. За місцем укладення своєї декларації потрібно отримати висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що мають певні захворювання, які не дозволяють пересуватися високопороговим транспортом. Після цього беруть довідку про кількість проведених сеансів гемодіалізу за попередній місяць — ми маємо домовленість з діалізними центрами про це. І тоді місто відшкодовує витрати на таксі: для рівнян на одну поїздку (на процедуру і зворотно) — по 200 гривень, а для квасилівчан — 300 гривень. Кошти відшкодовують на банківські картки.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також