Поки чиновники судяться, старі будинки можуть завалитися

1509 0

Ми у соцмережах:

Поки чиновники судяться, старі будинки можуть завалитися

Будинок на фотографії — один із тих, за які вже більше року судяться Дубенська міська та Рівненська обласна рада. Аргумент останньої, яка й подала позов, що міська рада незаконно привласнила 15 будівель Дубенського історико-культурного заповідника. Майже всі обласна рада уже відсудила, на деякі ще немає рішення суду останньої інстанції. Та поки чиновники судяться, будівлям може не допомогти жоден ремонт.

Так, у самому центрі Дубна на вулиці Свободи стоїть будинок "без вікон і дверей". З одного боку будівлі — приймальні УНП та "Свободи" і табличка, що це пам'ятка архітектури, з іншого — тріщини на стінах, вибиті вікна та проламаний дах.

Цей будинок — не єдина архітектурна пам'ятка Дубна, яка може не дочекатися ремонту. На будинку на вулиці Кирила й Мефодія уже ростуть дерева.
А від синагоги у центрі міста залишилися тільки стіни. Цього року коштів на ремонти навіть аварійних пам'яток не буде.
Василь Антонюк, міський голова Дубна: — Обласна рада взяла у своє підпорядкування будинки у центрі, мовляв, для того, щоб підтримувати їх в належному стані. Проте частину їх відремонтували орендарі власним коштом. Обласна рада, заявляючи, що опікується пам'ятками архітектури, чомусь не захотіла взяти синагогу чи інші пам'ятки, які не приносять доходу. А тих будинків, які вона у нас відібрала і які здаються в оренду, в реєстрі історико-культурної спадщини області немає, про це я дізнався в обласному управлінні культури. У нас відібрали джерело надходжень до міського бюджету — 300 тисяч гривень на рік. Але навіть не це головне. Як на мене, будинки все-таки мали б належати місту, щоб ми самі ними опікувалися, усе ж таки вони є окрасою Дубна. Леонід Кічатий, директор Дубенського державного історико-культурного заповідника, який підпорядкований Рівненській обласній раді: — Заповідник був балансоутримувачем усіх 28 старовинних будівель Дубна, проте ми не мали документів на усі будинки, тому не могли розпочати в них ремонти. Судитися із міською радою довелося, щоб встановити, хто власник будівель, а вже після цього виготовляти технічну документацію. БТІ вже виробляє документи на ті будинки, які перебувають на балансі міськради. Наступного року, сподіваюся, у нас будуть кошти на ремонт. До слова, поки що лише один будинок визнаний аварійним.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також