Поки одні охороняють, інші заробляють

3140 0

Ми у соцмережах:

«Сокіл» серед активних громадських формувань

На початку року на засіданні міськвиконкому виступав Денис Магадов, палко запевняючи присутніх, що громадське формування «Характерник», яке він очолює, захищатиме спокій і безпеку рівнян на вулицях міста. Секретар міськради Сергій Паладійчук тоді відкрито лобіював легалізацію «Характерника», підкреслюючи, що ці хлопці «реально допомагають і охороняють громадський порядок». І дозвіл на реєстрацію це формування таки отримало. Тепер в поліцейських звітах цей «Характерник» називають пасивною структурою — цих хлопців бачили у сесійній залі, а не на вулицях міста. Загалом з 9 громадських формувань, які зареєстровані у Рівному, активність проявляють тільки три. А от по гроші з міського бюджету, за словами Сергія Паладійчука, звертається більшість з них. Щороку на підтримку громадських формувань з міського бюджету виділяють близько 800 тисяч гривень.

Юрій Лесько, начальник відділу Рівненського відділку поліції, звітував на засіданні міськвиконкому про діяльність громадських формувань з початку року:

— У Рівному зареєстровано 9 громадських формувань, а діють тільки п’ять: «Сокіл», СОМ, «Козацька самооборона», «Захисник» та «Щит». Щомісяця вони здають поліції звіти про роботу, в яких — інформація про те, скільки осіб було залучено до охорони громадського порядку на заходах, що проводяться в Рівному. Це можуть бути концерти, сесії обласної та міської рад, інше.

Всі громадські формування мають узгоджувати свою діяльність з поліцією. Разом ми складаємо графіки їхніх чергувань на автовокзалі, залізничному, піших патрулювань центру міста, а також в районах міста, де є велика концентрація кримінальних та адміністративних правопорушень. СОМ, «Козацька самооборона» та «Сокіл» — три найбільш активні громадські формування.

Щодо недавно заявленого громадського формування «Характерник», яке реєструє свою діяльність та має статут, то вони не узгоджують з нами свою діяльність. Їх бачили на сесіях міської та обласної рад кілька разів — і більше ніде.

Член міськвиконкому Ніна Скиба під час обговорення цього питання відверто висловилась:

— Є організації, які взагалі не беруть участі в охороні громадського порядку. Тоді навіщо вони місту? Є таке поняття, як рейдерство. Їм не потрібні кошти з міського бюджету, їм потрібні документи, щоб легально існувати і заробляти саме цим.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Всі формування можна було б ліквідувати, а кошти, які на них витрачає місто, або віддати поліції, або створити муніципальну поліцію. Проте закон про муніципальну поліцію не прийнятий. Тому змушені звертатися по допомогу до громадських формувань.

Василь Зелінський, начальник Рівненського ВП ГУНП в Рівненській області:

— Інформації про те, що громадські формування брали участь у захопленнях підприємств чи інших структур, у нас немає. Жодного кримінального провадження за такими фактами не відкрито. Якщо ми бачимо, що громадські формування не залучаються до охорони громадського порядку в місті, то робимо подання, щоб їхню діяльність згорнути.

До слова, громадські формування раз на три роки проходять перереєстрацію в органах місцевого самоврядування та продовжують дію членських посвідчень. Це дозволяє їм легально носити і користуватися спецзасобами, в тому числі травматичною зброєю, а також застосовувати силу до порушників громадського спокою.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також