Поки війна — за тепло у Рівному доплатить держава, а далі?

1552 0

Ми у соцмережах:

Ще торік у вересні Олександр Ющук пояснював депутатам необхідність затвердження нових тарифів на тепло. Але тоді їх назвали економічно необґрунтованими

Було 1913 гривень з копійками, а стане — понад 3181 гривня за гігакалорію. Саме такий тариф на теплопостачання планують затвердити для «Рівнетеплоенерго», яке опалює більшість житлових будинків Рівного. Також більше за теплі приміщення мали би платити релігійні організації, бюджетні установи та підприємці — від 5258 до 9932 грн за Гкал. А гаряча вода для рівнян може подорожчати до 186,92 грн за куб. м.

Однак теплопостачальники запевняють: мешканці поки все одно платитимуть за старою ціною — до кінця війни та ще пів року по тому. Різницю ж підприємство розраховує отримати з державного бюджету, щоб покрити свої витрати — для того і просять підняти тариф. Пояснюють, все подорожчало.

Та більш цікаво інше: а на кого після перемоги ляжуть ці нові тарифи? Вочевидь, на самих споживачів. Або ж міській владі знову доведеться нишпорити у скарбниці у пошуках зайвих 200 мільйонів гривень на компенсації.

Олександр Ющук, директор ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Основним поштовхом для зміни було зменшення через Мінрегіон обсягів газу на 10%, а навантаження залишилося. Нікого не хвилювало, яким чином підприємства викрутяться з цієї ситуації… Найбільше впливають саме ціни на енергоносії — це 73% від всієї вартості тарифу. Зокрема, на 32% зросла вартість електроенергії, на 14% вода і на 15% водовідведення. Інше — це оплата праці, податки, пально-мастильні матеріали, ремонтна програма, амортизація та інше. По ремонтній програмі вартість виконання зросла майже удвічі, на 102%. От найбільш поширені матеріали, які ми застосовуємо під час підготовки наших об’єктів до опалювального сезону: кисень зріс на 111%, цегла на 280%, труба на 69%, запірна арматура, яка ставиться на насосні групи, зросла на 117%, регулятор — на 145%. Значно зросли ціни і на сіль, яка застосовується на котельнях для пом’якшення води, що використовується як теплоносій в системі опалення — на 577-560%, залежно від типу солі. Беремо сіль у Туреччині, Румунії. Бо як все це почалося, ми не змогли закупити сіль на весь опалювальний сезон, а на місяць треба близько 5-6 тонн. Також зросли в ціні пально-мастильні матеріали — на 148-170%, орендна плата, мінімальна зарплата, до якої прив’язана тарифна сітка персоналу.

Володимир Липко, директор міського департаменту економіки:

— Той тариф, який ми розглянули і який був поданий у заявці у вересні (для населення. — РВ) — це 3181,76 гривні за гігакалорію. Цей тариф ми на сьогодні вважаємо економічно обґрунтованим, готові його підтримати. Всі цифри, вся документація перевірені.

Ігор Кречкевич, заступник міського голови Рівного:

— Згідно із законом всі тарифи зафіксовані станом на 24 лютого 2022 року і діятимуть до кінця воєнного стану та на період 6 місяців після його закінчення. Платіжка не має змінитися для кінцевого споживача усіх категорій. Що стосується компенсації, то держава взяла на себе зобов’язання компенсувати різницю в тарифах.

До речі, окрім «Рівнетеплоенерго», встановити їм тарифи на тепло проситимуть місто іще 4 компанії: ПрАТ «ЕСКО-Рівне», КП «Квасилівтеплоенерго», ПП «Рівнетеплосервіс» та ТОВ «Альтернативна теплова компанія». Затвердити їх мають на найближчому засіданні міськвиконкому.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також