Поліомієліт: чим небезпечний та чи допоможе рівнянам вакцинація

1037 0

Ми у соцмережах:

Поліомієліт: чим небезпечний та чи допоможе рівнянам вакцинація

Сьогодні, 24 жовтня, відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Завідувачка відділу інфекційних захворювань центру громадського здоров’я Людмила Країнська розповіла, що поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинене поліовірусом. Цей вірус передається через випорожнення, слину, забруднені руки, через забруднені цим вірусом продукти та воду.

на фото Людмила Країнська

Захворіти на поліомієліт можуть і дорослі, і діти. Проте найчастіше хворіють діти віком до п’яти років. Інкубаційний період з моменту зараження до проявів симптомів триває від 4 до 35 днів. І проявляється як грип. Також цей вірус уражає центральну нервову систему та призводить до парезів паралічів м язів. А у п’яти відсотках хворі на поліомієліт можуть померти.

Заступник директора центру громадського здоров’я Ілля Філіпенко розповів, що нині спалаху поліомієліту немає, проте є штам цього вірусу, тому рівняни можуть заразитися цим вірусом під час подорожей й привезти його у Рівненську область. Жодні антибіотики не впливають на вірус поліомієліту, тому захиститися можна лише вакциною.

За словами головної спеціалістки обласного управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації Людмили Яцені, поліомієліт відноситься до керованих груп інфекцій. Проти поліомієліту є інактивована та оральна вакцини. Вакцин проти поліомієліту у Рівненській області вистачає. До того ж у листопаді повинна бути поставка вакцин. Наразі у Рівненській області вакциною проти поліомієліту щеплено 48,3% дітей віком до одного року, 53,5% – у 18 місяців, 62,6% – у шість років та 65% – у 14 років.

До слова, у світі цей день почали відзначати після того, як відкрили вакцину проти поліомієліту. День заснували за ініціативи світової організації «Rotary International», щоб привернути увагу світової спільноти до проблем з поліомієлітом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також