Поліцейські програли суд

1300 0

Ми у соцмережах:

Поліцейські програли суд

До Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинного правової допомоги звернувся чоловік, якого на рік позбавили водійських прав та оштрафували на понад 10 тис. грн. Водія, який має фізичні вади та є глухим, патрульна поліція звинуватила у водінні в нетверезому стані. Обвинувачення ґрунтувались на тому, що тест на алкогольне сп’яніння був здійснений за допомогою газоаналізатора «Alcotest 6810» начебто в присутності двох свідків, і показав перевищення норми алкоголю в крові.

Водій, який має фізичні вади та є глухим, працював зі своїм адвокатом через сурдоперекладача і свою провину він не визнавав. Адже на місці складання протоколу у Дніпропетровській області, де його зупинили, були лише поліцейські, пояснення в протоколі він переписав з написаного правоохоронцями тексту.

- По-перше, наявність у особи інвалідності (глухоти) зумовлює необхідність спілкування з нею мовою жестів. Адже будь-які порушення, пов’язані з незабезпеченням особи перекладачем, можуть призводити до порушення її прав на захист. Другий аспект – це застосування статті 62 Конституції України. Всі докази, зібрані з порушеннями встановленого законом порядку, можуть бути визнані недопустимими. І судом було прийняте законне рішення, оскільки представники поліції не можуть в цій справі виступати понятими, - каже  директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

В суді також доведено відсутність адмінправопорушення та скасовано покарання у вигляді штрафу і вилучення прав, повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

Відповідно до чинного законодавства, огляд водія на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу повинен проводитись у присутності двох свідків. Не можуть бути залучені як свідки поліцейські або особи, щодо неупередженості яких є сумніви. Крім того, огляд особи на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння, проведений із порушеннями, вважається недійсним (вимоги ч. 2, 5 ст. 266 КУпАП), повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також